Noodtoestand na elf zelfmoordpogingen op één dag in Canadees dorp

Gepubliceerd op 12 april 2016 om 16:55

In een dorp in het noordoosten van de Canadese provincie Ontario hebben zaterdag elf inwoners geprobeerd zelfmoord te plegen. Het dorpsbestuur van het afgelegen Attawapiskat heeft de noodtoestand uitgeroepen.

0ad19cdf-c693-4aaa-a19c-e263af1a5bb4-2.jpg

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

De inheemse gemeenschap, bestaande uit 2000 inwoners, heeft al langer te maken met een opvallend hoog aantal mensen die zichzelf van het leven probeert te beroven. Volgens het dorpsbestuur zijn er sinds de herfst 101 zelfmoordpogingen gedaan, waarvan één is gelukt. Maart kende een dieptepunt met 28 pogingen. De leeftijden varieerden van 11 tot 71.


Volgens lokale politici wordt de inheemse bevolking, die vier procent uitmaakt van de Canadese populatie, door de overheid aan haar lot overgelaten. De inheemse Canadezen kampen met armoede, verslaving, een lage levensverwachting en hoge criminaliteitscijfers.

Attawapiskat telt volgens het lokale bestuur vier maatschappelijk werkers die er niet meer in slagen de problemen het hoofd te bieden. Er is inmiddels een crisisteam naar de gemeenschap gestuurd, waar onder andere maatschappelijk werkers en psychiatrisch verpleegkundigen deel van uitmaken.

Premier Justin Trudeau noemt de gebeurtenissen hartverscheurend, en belooft zijn best te doen om de omstandigheden van de inheemse inwoners te verbeteren. Minister van Volksgezondheid Jane Philpott heeft verklaard dat de verbetering van hun sociaaleconomische positie noodzakelijk is om het welzijn in het dorp te verbeteren.

Een inheemse gemeenschap in de provincie Manitoba heeft sinds december eveneens met een zelfmoordgolf te maken. In twee maanden tijd beroofden zes mensen zich van het leven, en werden tientallen zelfmoordpogingen geteld.

http://www.volkskrant.nl/ Door: VK Foto: Paul Lantz

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.