Arrestatie in Oekraïne na moordaanslag op belangrijkste MH17-onderzoeker

Gepubliceerd op 12 april 2016 om 17:14

De Oekraïense autoriteiten zeggen dat ze een man hebben gearresteerd die heeft geprobeerd de belangrijkste Oekraïense onderzoeker naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 uit de weg te ruimen.

Archieffoto van een wrakstuk van de MH-17.

Forensisch expert Oleksandr Roevin werd eind vorig jaar door drie kogels getroffen, maar overleefde de aanslag. Dit jaar zou er een nieuwe poging zijn gedaan hem te vermoorden.

De aanslagen waren volgens militair hoofdaanklager Anatoli Matios het werk van criminelen uit de Krim en de Donbas, waarvan een groot deel in handen is van de pro-Russische rebellen. Volgens Matios is uit afgeluisterde telefoongesprekken gebleken dat de opdracht voor de aanslagen 'uit het buitenland' kwam. Maar hij wilde niet zeggen welk land hij bedoelde.

Zeker is volgens hem wel dat de daders het op Roevin hadden voorzien wegens zijn rol in het onderzoek naar de ramp met het Maleisische toestel dat in juli 2014 boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

Roevin werd in november vorig jaar neergeschoten, toen hij zijn huis in een buitenwijk van Kiev verliet. Hij raakte zwaar gewond, maar keerde later terug op zijn post als directeur van een vooraanstaand forensisch onderzoeksinstituut in Kiev. Volgens Matios zou de dader onlangs opnieuw hebben geprobeerd Roevin uit de weg te ruimen. Daarbij werd Roevins auto beschoten. Maar ook deze aanslag mislukte, aangezien Roevin niet in de auto zat.

Na aanhouding van de verdachte trof de politie een aantal vuurwapens, handgranaten en patronen van Russische makelij aan. Volgens Matios was het de bestellers van de huurmoord erom te doen het MH17-onderzoek te vertragen. Een internationaal onderzoeksteam is nog steeds bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met het toestel.

Vernietigend rapport
Roevin was onder meer betrokken bij de biochemische analyse van de restanten van de BUK-raket waarmee het vliegtuig vermoedelijk is neergehaald. Hij zou eind november vorig jaar naar Nederland komen om verslag te doen van zijn bevindingen.

Maar Roevin was ook betrokken bij een aantal andere gevoelige onderzoeken, waaronder een onderzoek naar de zware verliezen die het Oekraïense leger in de zomer van 2014 leed bij de slag om de plaats Ilovajsk. Daarbij kwamen honderden Oekraïense militairen om het leven. Roevin schreef daarover een rapport waarin hij een vernietigend oordeel velde over de blunders van de legerleiding. Vooral de generaal die de leiding had over de Anti-Terroristische Operatie (ATO), zoals de Oekraïense autoriteiten de militaire campagne in het oosten van het land noemen, moest het ontgelden in het rapport.

http://www.volkskrant.nl/  Door: Bert Lanting Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.