Meeste Arabische jongeren zijn helemaal klaar met IS

Gepubliceerd op 12 april 2016 om 18:26

Een onderzoek onder 3500 jongeren in 16 verschillende Arabische landen wijst uit dat bijna 80 procent van de Arabische jongeren IS geenszins steunt. Vorig jaar was dat nog 60 procent. Dat meldt The Washington Post.

0b42523061e9921a95659b7991eea8c0-1460469590-2.jpg

Het onderzoek werd in gehouden in Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Egypte, Irak, Jemen, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Palestina en Tunesië. Syrië deed niet mee vanwege de aanhoudende onrust in het land.

POLITIEKE OVERTUIGINGEN
Op de vraag waarom mensen uit het Midden-Oosten zich aansloten bij de militante groep antwoordde een ruime meerderheid dat dat kwam door socio-economische omstandigheden. Slechts 18 procent dacht dat religie daarbij een doorslaggevende rol speelde. Hoe hoger de werkloosheid in landen, hoe groter de kans dat mensen zich daarom bij IS wilden aansluiten.

Ook bleek dat veel mensen teleurgesteld zijn in de Arabische lente. Vorig jaar vond 72 procent van de ondervraagden nog dat hun land er beter voor stond dan vijf jaar geleden. Nu is dat nog 36 procent.

ECONOMIE EN RELIGIE
Uit het onderzoek blijkt dan ook dat religie misschien wel een kleinere rol speelt bij de uitzonderlijke groei van IS de afgelopen jaren. Vaak wordt religie aangehaald als excuus, maar is het niet de oorzaak van de onderliggende woede: die zit veeleer in slechte levensomstandigheden.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/  Door: Paul Buckley Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.