Oekraïne-verdrag gaat niet van tafel

Gepubliceerd op 13 april 2016 om 09:12

De meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er goed geluisterd wordt naar de nee-stemmers van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, maar wil niet dat het verdrag van tafel gaat.

anp_stemhokje_denhaag-2.jpg

PVV-voorman Geert Wilders heeft aangekondigd om in het debat over de referendumuitslag vanavond een wetsvoorstel in te dienen, waarmee de eerdere parlementaire goedkeuring van het verdrag ongedaan wordt gemaakt.

Ook de SP vindt dat het verdrag niet langer bestaat. "De kiezers hebben in een rechtsgeldig referendum in ruime meerderheid nee gezegd", betoogt SP-Kamerlid Van Bommel. "Dan moet je doen wat de kiezer wil. Ik vraag het kabinet om binnen vijf dagen met een wetsvoorstel te komen waarmee het verdrag van tafel gaat."

Verschillende partijen - PvdA, SP, PVV en CDA – hebben voor het referendum gezegd dat bij voldoende opkomst de uitslag gerespecteerd moet worden. CDA-leider Sybrand Buma verwacht dat het kabinet op enig moment met een voorstel komt om het verdrag niet te ratificeren.

'Niet helemaal terugdraaien'
Respect voor de kiezer betekent in de ogen van de PvdA niet dat het Oekraïneverdrag moet worden teruggedraaid. "De kiezer heeft aangegeven waar de bezwaren in het verdrag zitten", zegt PvdA-leider Diederik Samsom. "Er is vrees dat het verdrag een opmaat is naar het EU-lidmaatschap, dat de defensieparagraaf betekent dat Nederland militair te hulp moet schieten als Oekraïne in oorlog is. Aan die bezwaren moet het kabinet tegemoet komen."

Het kabinet krijgt van de PvdA alle ruimte om een oplossing te vinden. Volgens een brief van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken komt het kabinet uiterlijk in september met een voorstel. Eerst moet onderhandeld worden met Oekraïne, de EU-landen en de partijen in de Tweede Kamer. In juni is de eerste EU-top waarin de kwestie aan de orde komt. Samsom verwacht dat pas bij de volgende EU-top in september knopen kunnen worden doorgehakt.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/  Door RTL Nieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.