Peuterpuberteit of crimineeltje in de dop?

Gepubliceerd op 13 april 2016 om 08:58

'Ben je twee, dan zeg je nee.' Elke ouder heeft er ervaring mee: zodra je kind een jaar of twee wordt, wil je hem of haar regelmatig achter het behang plakken. Maar wanneer is het normaal peutergedrag en wanneer moet je je zorgen maken? Wetenschappers zochten het uit.

( Wanneer is de peuterpuberteit toch reden tot (enige) zorg? )

iStock_000021296034_Large_2-2.jpg

Voor veel kinderen is het maar een fase. Zodra ze een jaar of 3, 4 worden gaan ze zich weer normaal gedragen en zijn de 'terrible two's', zoals de Engelsen dat zo mooi noemen, vergeten. Maar niet elk kind ontgroeit dat gedrag vanzelf. Eerder onderzoek wees uit dat de voortekenen van professioneel crimineel gedrag in de peutertijd aan het licht komen.

Harteloos en emotieloos gedrag
Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Michigan zagen dat er drie dingen zijn in het gedrag van peuter waarbij alarmbellen (zachtjes) moeten gaan rinkelen. Dat zijn een gebrek aan empathie, liegen en een gebrek aan emoties: in de woorden van de onderzoekers 'harteloos en emotieloos gedrag' (callous-unemotional behaviors).

Wordt daar niet tijdig op ingegrepen, dan is de kans volgens de onderzoekers groter dat een kind ook op latere leeftijd of als volwassene probleemgedrag vertoont. "Als we vroeg opmerken dat kinderen dit gedrag vertonen, dan hebben we een betere kans om in te grijpen in hun ontwikkeling", zegt onderzoeker Jenae Neiderhiser.

Slecht gedrag is erfelijk
De onderzoekers ontdekten dat kinderen opvallend vaker asociaal gedrag vertonen als hun biologische moeder dat ook doet, of die moeder in beeld is of niet. Maar dat betekent niet dat het gedrag niet te keren is: vrouwen die een kind van een asociale biologische moeder adopteerden, konden slecht gedrag bij hun kind voorkomen of veranderen door het kind met enige regelmaat een compliment of schouderklopje te geven.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/  Door RTL Nieuws Foto: iStock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.