Rode wijn is goed voor het hart en zes andere voedingsmythes

Gepubliceerd op 14 april 2016 om 12:13

Meergranenbrood is beter en aspartaam is slecht. Het zijn mythes over ons eten die maar niet willen verdwijnen. Emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan ontkracht zeventig van die mythes in zijn nieuwe boek 'Voedingsmythes'. We leggen hem zeven theorieën voor.

iStock_RODE-WIJN-2.jpg

Aspartaam is schadelijk en gevaarlijk
"Het is verbazingwekkend hoeveel mensen er hun levenswerk van maken om dit te verkondigen. Er is namelijk geen enkel bewijs voor. Aspartaam is gewoon een klein stukje eiwit dat net zo wordt verteerd als melk en bonen. Het zou zorgen voor 90 verschillende ziektes waaronder kanker en hersenaandoeningen. Maar bij mensen die veel light-dranken met aspartaam drinken zijn geen van de ziektes die eraan worden toegeschreven gezien."

"Wel is het vaak zo dat mensen die veel light drinken, dikker zijn. Dat is bedrieglijk, want het ligt waarschijnlijk omgekeerd: mensen die dik zijn grijpen eerder naar light, juist omdat ze dikker zijn. Het is wel beter om water te drinken in plaats van light. In water zit geen zuur dat de tanden aantast, in frisdrank (ook in light) en sap wel. Ik ben er ook voor om kinderen van jongs af aan te leren om water te drinken, maar de gevaren van light en zoetstoffen zijn gewoon een mythe."

Suikers en kleurstoffen kunnen ADHD veroorzaken
"Daar wordt al 50 jaar serieus onderzoek naar gedaan. Er is weinig of geen bewijs voor. Het is overigens lastig te onderzoeken, want je moet kijken of kinderen het ook echt beter doen. Als je gelooft dat ze het beter gaan doen, dan zie je dat ook."

"Bij suiker is er al helemaal geen bewijs voor, maar bij kleurstoffen is er één studie die het wel dacht te vinden. Dat is alleen niet zo'n sterke studie, met kleine effecten. Het is onwaarschijnlijk dat het iets met kleurstoffen te maken heeft en suiker is helemaal geen oorzaak van ADHD."

Biologische melk en kaas zijn gezonder dan gewone melk en kaas
"Dit is pijnlijk, want ik ben erg voor biologische landbouw. Het is beter voor het milieu. Maar of het gezonder is? Helaas niet, melk is melk. Het maakt daarvoor weinig uit wat die koe heeft gegeten. Dat geldt ook voor groente en fruit. Het maakt niet uit hoe je ze verbouwt. Er zitten dezelfde vitamines in."

"Je kunt je wel beter voelen omdat je voedsel op een betere manier verbouwd is, maar er is geen bewijs dat het voor je lijf beter is. Op één punt is het zelfs slechter: bij biologisch brood. Biologische bakkers stoppen zeezout in hun brood en daar zit geen jodium in. En die jodium hebben we juist nodig. In zeezout zit niks waar we iets aan hebben. Die bakkers vinden toevoeging van jodium onnatuurlijk. Maar dat is alles wat we toevoegen om lang en gezond te leven. Dat we lang en gezond leven is juist onnatuurlijk, in de natuur sterf je jong."

E-nummers zijn ongezond
"Hierover is een enorme frustratie bij scheikundigen. Het is aan alle kanten onderzocht, en E-nummers doen niks verkeerd. Maar gek genoeg hebben de mensen die dit vinden, indirect toch gelijk. E-nummers worden namelijk gebruikt om eten goedkoop te maken en lekker en lang houdbaar. Dat gebeurt vooral bij voeding die sowieso slecht voor je is. E-nummers worden gebruikt om calorierijk voedsel op te leuken."

"E-nummers zelf zijn niet slecht voor je, maar indirect wel. Het voedsel waar ze inzitten is vaak al slechter en dankzij die toevoegingen eten we er meer van. Maar die stoffen zelf zijn grondig onderzocht en veilig."

Antioxidanten kunnen kanker en hart‑ en vaatziekten voorkomen
"Dat was een belangrijk nieuw idee in 1985, maar helaas. Het blijkt niet te kloppen. Er is geen vak waar zoveel in mislukt als in de wetenschap. Het is moeilijk voor sommige wetenschappers om afscheid te nemen van die theorie. "

"Er zijn ook veel belangen, want de industrie verkondigt graag dat er in hun levensmiddelen van nature antioxidanten zitten. Het verhaal dat het toch niet blijkt te werken, is minder populair. Zeker na 25 jaar van enthousiaste verhalen.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/ door RTL Nieuws Foto: iStock/ RTL

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.