Groeiende ongelijkheid bij kinderen in rijkste landen

Gepubliceerd op 14 april 2016 om 14:21

Nederland hoort bij de groep van rijke landen waar de ongelijkheid tussen kinderen het kleinst is. Dat blijkt uit een rapport van het VN-kinderfonds Unicef.

kinderen-speelgoed_0-2.jpg

In het rapport 'Fairness for Children' stelt Unicef de verschillen tussen kinderen de rijkste landen ter wereld aan de kaak. Unicef vergeleek de slechtste scores op het vlak van gezinsinkomen, onderwijsresultaten, gezondheid en levenstevredenheid met die van het gemiddelde.

Grootste kloof in Turkije en Israël
Er zijn niet veel landen waar zo weinig ongelijkheid tussen kinderen is als in Nederland. Turkije en Israël hebben de grootste kloof. De ongelijkheid bij kinderen is het kleinst in de Scandinavische landen. Nederland staat op plaats 6 van de 41

Op het vlak van inkomensongelijkheid en gezondheid scoort Nederland vrij hoog volgens de recentste cijfers. Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren in Nederland dagelijks een of meer gezondheidsklachten heeft als hoofd-, rug- of buikpijn, duizelig of nerveus.

'Verschillen moeten niet groter worden'
In vergelijking met de andere onderzochte landen zijn de verschillen in levenstevredenheid in Nederland het kleinst. Ook hebben we de kleinste groep kinderen (ruim vier procent) die 'het leven' het cijfer 4 of lager geeft.

Nederlandse kinderen zijn relatief tevreden met hun leven. Maar als het gaat om gezondheid, onderwijs en inkomen neemt de ongelijkheid toe ten opzichte van eerdere onderzoeken, aldus Esther Polhuijs van Unicef Nederland. "De Nederlandse overheid moet erop letten dat die verschillen niet nog groter worden."

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/ door RTL Nieuws Foto: RTL

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.