Taxi's weigeren blinde met hond: 'Drie uur wachten, heel extreem'

Gepubliceerd op 14 april 2016 om 14:07

Een verkleumde blinde vrouw en haar blindengeleidehond zijn eergisteren door de politie in Den Haag naar huis gebracht. Ze had al uren staan wachten op een taxi, maar die wilden haar hond niet meenemen. "Heel triest", reageert KNGF Geleidehonden.

blinde-vrouw-den-haag-poltiie-2.jpg

De vrouw wilde met de taxi naar huis, maar 'diverse taxi's weigerden haar mee te nemen omdat ze een blindengeleidehond bij zich had', schrijft de politie Den Haag op Facebook. "Omdat de vrouw door en door koud was geworden hebben we haar en de hond uiteindelijk veilig thuisgebracht."

Geen incident
De politie noemt het 'een exces' dat de vrouw zo lang heeft moeten wachten. "Dat ze drie uur lang moest wachten tot ze eindelijk naar huis mocht, is natuurlijk sowieso niet normaal", zegt een woordvoerster van KNGF Geleidehonden. "Maar dat blinden worden geweigerd door taxi’s omdat ze een hond bij hebben, is geen incident."

Het is al langer een probleem: mensen die hulp krijgen van een blindengeleidehond worden al jaren onterecht geweigerd bij bepaalde openbare gelegenheden. "We horen het helaas nog best vaak. Bijvoorbeeld in winkels, restaurants en in taxi’s."

Verboden bij wet
De stichting heeft daarom al meerdere tests gedaan met zogeheten mystery guests: mensen die uitproberen of ze met een blindengeleidehond ergens naar binnen mogen. Ook daaruit bleek dat de honden nog vaak geweigerd worden.

In 2014 wilde Wilma Mansveld, destijds staatssecretaris van Infrastructuur, bij wet vastleggen dat openbare gelegenheden en het openbaar vervoer blindengeleidehond niet meer mogen weigeren. Ook taxi’s vallen onder die wet.

Goed opgevoed
"Daardoor is ook het VN-Verdrag voor de rechten van personen met een handicap sneller gaan lopen", zegt het KNGF. "Daar staat ook die landelijke wetgeving in. Het verdrag is dinsdag aangenomen door de Eerste Kamer en gaat vanaf 2017 in."

Nog even wachten dus, en dan mogen blindengeleidehonden overal naartoe met hun baasjes. "Dat ze nu weleens geweigerd worden, is omdat veel mensen niet weten wat de functie is van de hond. Ze weten niet hoe belangrijk zo’n hond is of twijfelen aan de opvoeding."

Maar daar hoeven mensen zich geen zorgen over te maken, verzekert de woordvoerster. "De hond is echt heel belangrijk en is keurig opgevoed. Ze gedragen zich heel goed en gaan in een restaurant bijvoorbeeld onder tafel liggen. Je merkt niet eens dat ze er zijn."

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/ door RTL Nieuws Foto:Politie Den Haag/ RTL

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.