Asielzoekers verliezen voorrang bij huurwoningen

Gepubliceerd op 16 april 2016 om 00:22

Statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, krijgen niet meer automatisch voorrang bij het toewijzen van een huurwoning.

media_xll_3738741-2.jpg

Althans, dat wil het kabinet. Gemeenten zijn nu nog verplicht rekening te houden met statushouders bij een urgentieregeling voor bijvoorbeeld ouderen. De Tweede Kamer drong al langer aan op het schrappen van deze regel.

VVD-Kamerlid Roald van der Linde maakte zich er hard voor: ,,Het is niet meer dan terecht dat Nederlanders die al jaren wachten op een betaalbare woning eerder aan de beurt zijn dan statushouders. Daarom is dit een verstandig besluit'', zei hij vrijdag.

De gemeenteraden houden wel de bevoegdheid om statushouders als urgente groep woningzoekenden aan te wijzen. De wijziging van de wet is deel van een pakket maatregelen waarmee het kabinet het vertrek van statushouders uit de asielopvang wil bevorderen, zonder dat dit leidt tot verdringing van 'normale' woningzoekenden. Zo moet er meer sobere en kleinschalige huisvesting voor statushouders en andere woningzoekenden komen.

http://www.ad.nl/ad/nl/  Door: redactie Paul Vugts Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.