Steeds meer vrouwen stelen van de baas

Gepubliceerd op 19 april 2016 om 12:09

De dames zijn hard aan de weg aan het timmeren als het gaat om duistere praktijken. Waar eerder bekend werd dat er steeds meer vrouwelijke winkeldieven zijn, maakte Metro maandag openbaar dat er vaker meisjes bestraft worden voor vernielingen en verstoringen van de openbare orde.

Steeds meer vrouwen stelen van de baas

Daar komt nu nog een feit bij: vrouwen frauderen steeds vaker op hun werk en stelen meer van de baas. Hofmann Bedrijfsrecherche deed onderzoek naar misstanden op de werkvloer en concludeerde, naast de toenemende vrouwelijke fraudeurs, ook een stijging van het aantal werknemers dat bedrijfsinformatie gebruikt om een eigen bedrijfje op te zetten.

FINANCIËLE ZEKERHEID
„Het kwam in 2015 vaker voor dat medewerkers een bedrijf begonnen terwijl ze nog in dienst waren van een werkgever. Aan de ene kant gebeurde dit vaak vanwege de financiële zekerheid. Maar het kwam ook voor dat medewerkers de informatie, producten of klanten van hun werkgever gebruikten voor het opzetten van een eigen onderneming”, zegt Hofmann.

Verder valt op dat het veelal 'hoge piefen' binnen het bedrijf zijn die geld achterover drukken of op een andere manier frauderen. Ook medewerkers die in financiële problemen zitten, vormen een grote risicogroep. „Hier zien we een duidelijk staartje van de recessie. 71 procent van de medewerkers die vorig jaar fraude of diefstal pleegde, had hiervoor een financieel motief.”

Schets van het daderprofiel

Wat zijn de kenmerken van een medewerker die een misstap begaat?

· Het aantal vrouwelijke daders nam dus opnieuw toe. In 28 procent van de gevallen was de dader in onze onderzoeken een vrouw, ten opzichte van 25 procent in 2014.

· Met name werknemers die langdurig in dienst zijn, zijn in staat om fraude op ingenieuze wijze te verhullen. Zij kennen de bedrijfsprocessen goed.

· Een derde van de fraudeurs heeft een directie- of managementfunctie.

· In 45 procent van de gevallen heeft de dader binnen het bedrijf een positief imago. Ongeveer 18 procent van de daders bleek al in niet zo’n best daglicht te staan.

· Nog steeds maakt gelegenheid de dief. In totaal 17 procent van de daders gaf aan dat hij de fraude pleegde omdat het makkelijk ging.

CYBERCRIMINELEN
Ongeveer 25 procent van de middelgrote en grote organisaties in Nederland heeft afgelopen twee jaar te maken gehad met een cybercrime-incident. Toch nam bijna geen enkele organisatie na een incident structurele maatregelen. De zichtbaarheid van het werk van cybercriminelen nam vorig jaar toe. Niet alleen door het aantal bekende aanvallen, maar ook door de grote impact ervan. Het bewustzijn is in veel organisaties nog laag. Bij slechts 16 procent van de middelgrote bedrijven leeft het onderwerp informatiebeveiliging.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/  door Tjerk de Vries Foto: ANP/Metro

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.