Geheime dienst waarschuwt voor aanslagen op stranden

Gepubliceerd op 19 april 2016 om 14:18

Italiaanse en Duitse veiligheidsdiensten waarschuwen voor aanslagen op populaire Europese stranden. Dat meldt de Duitse krant Bild. Verkleed als strandverkopers zouden terroristen het vuur op vakantiegangers willen openen.

Na de recente aanslagen in Brussel zijn er aanwijzingen dat IS deze zomer populaire stranden in Europa in het vizier zal nemen. De Italiaanse geheime dienst heeft de Duitse veiligheidsdienst BND over het gevaar geïnformeerd, aldus Bild. De informatie over de terreurplannen zou afkomstig zijn van een betrouwbare bron in Afrika.

Onder meer de Italiaanse kustregio's, de Costa del Sol in Spanje en de Franse Côte d'Azur worden bedreigd. De terroristen zouden zich voordoen als strandverkopers en met automatische wapens het vuur openen op toeristen en zich daarna laten ontploffen. Ze zouden ook van plan zijn om explosieven in het zand onder ligstoelen te verbergen.

Senegal
De potentiële daders komen volgens Bild uit Senegal en zijn aanhangers van Boko Haram, de Nigeriaanse terreurgroepering die zich formeel bij IS heeft aangesloten.

Een Senegalese politiechef verduidelijkte tegenover Italiaanse media waarom de groep zo gevaarlijk is: ,,Deze mannen zijn zakenmensen, ze transporteren goederen tussen Italië en Afrika. Zodoende beschikken ze over visa en reguliere papieren."

Een hooggeplaatste functionaris verklaarde aan Bild dat de terreur een hele nieuwe dimensie zou bereiken want ,,stranden kunnen niet beschermd worden".

Tunesië
De plannen tonen veel gelijkenissen met het bloedbad op het strand van Sousse in Tunesië in de zomer van 2015 waarbij een terrorist 38 mensen doodschoot. De dader naderde het strand per boot. IS eiste die aanslag op.

Ook het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, kreeg signalen dat IS opnieuw strijders naar Europa en België heeft gestuurd met de bedoeling aanslagen te plegen.

Niet naar Turkije
Dinsdagochtend bleek al dat Nederlandse vakantiegangers deze zomer minder vaak kiezen voor Turkije als vakantiebestemming, uit angst voor aanslagen. Spanje en Portugal waren tot nu toe wel nog steeds erg in trek. In hoeverre deze nieuwe dreiging invloed zal hebben op de boekingen, moet nog blijken.

http://www.ad.nl/  door: Karolien Koolhof Foto: Getty

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.