Verdachte moord Nicole van den Hurk verder in het nauw

Gepubliceerd op 19 april 2016 om 14:43

De rechtszaak in de moord op Nicole van den Hurk uit Eindhoven is dinsdagochtend om 11.00 uur verder gegaan in Den Bosch. In deze zitting zal het vooral draaien om het DNA-onderzoek. Verslaggever Bart-Jan van Rooij is aanwezig in de rechtszaal en doet via Twitter verslag.

De zaak rond de in 1995 omgebrachte Nicole van den Hurk lag sinds begin december stil, omdat ineens twee getuigen zich meldden. Het gaat om twee oud-tbs'ers die samen met verdachte Jos de G. (48) in de kliniek hebben gezeten. Daar zou De G. gezegd hebben dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Justitie vermoedt dat het om Nicole van den Hurk gaat.

Om de verhouding tussen de getuigen en verdachte in kaart te brengen, zijn vijftien mensen gehoord. De G. zei dinsdag bij de zitting dat hij en een getuige ,,als hond en kat'' met elkaar omgingen en dat hun relatie niet bepaald goed was. Dat is tegengesproken door een therapeut, die aangaf dat de twee mannen in de kliniek juist met elkaar pokerden.

Raketgeleerde
Volgens een van de getuigen heeft De G. toegegeven ,,ergere dingen'' te hebben gedaan. ,,Fietsendiefstal?'', opperde de getuige. ,,Nee, moord'', zou De G. daarop hebben geantwoord. De getuige omschreef dat dinsdag als mogelijke grootspraak. ,,Maar gezien de situatie hoef ik geen raketgeleerde te zijn om te weten dat hij de dader is.''

De andere getuige verkocht wiet aan De G. Zij raakten daarop in gesprek. De G. zou hebben gezegd 'een meid' te hebben gedood. ,,Hij zei dat hij haar niet wilde afmaken, maar ze maakte hem belachelijk. Daarna prikte hij haar.''

Deskundige uit Nieuw-Zeeland
De zaak draait dinsdag ook om DNA-materiaal. Het gevonden DNA in de zaak is opnieuw geanalyseerd in Nieuw-Zeeland. Onlangs is een deskundige uit dat land benoemd die de rechters duidelijkheid moet verschaffen of het gevonden DNA van de 48-jarige verdachte is. Voor zover bekend is het de eerste keer dat de relatief nieuwe methode in een Nederlandse rechtszaak wordt gebruikt.

Toch is het de vraag of het onderzoek naar DNA uiteindelijk voor stevig bewijs zal zorgen. Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat van de verdachte erkennen dat er op dit moment nog veel onduidelijkheid is over het DNA-onderzoek. Een expert van het NFI moet dinsdag verduidelijken hoe het gevonden DNA aan De G. te koppelen is.

DNA van drie personen
Het probleem is dat er in een gevonden spermaspoor DNA zit van zeker drie personen. Eén van die personen is volgens het Openbaar Ministerie de verdachte, een in Valkenswaard opgegroeide tbs'er die eerder werd veroordeeld voor gewelddadige verkrachtingen. Omdat DNA-deskundigen het oneens waren over de bewijslast en de conclusies die daaraan werden verbonden, is de derde specialist aangewezen om de betrouwbaarheid van het DNA-bewijs te onderzoeken. Dat gebeurt met een in Australië en Nieuw-Zeeland ontwikkeld programma.

Het gaat om een wiskundige, statistische methode, niet om een laboratoriumtechniek. De methodiek kan worden ingezet als er in één spoor DNA zit van meerdere personen. Onder meer in de Verenigde Staten zijn door het gebruik van de specialistische apparatuur zeer recentelijk enkele misdrijven opgelost. Voorstanders van de werkwijze zeggen dat de bewijskracht van DNA-materiaal dat eerst te zwak leek om gebruikt te worden nu juist kan worden versterkt.

http://www.ad.nl/  door: redactie AD Foto: / tekening

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.