Motie intrekken Oekraïne-verdrag verworpen in Kamer

Gepubliceerd op 19 april 2016 om 17:00

De Tweede Kamer heeft dinsdag in een stemming een motie verworpen die het handelsverdrag met Oekraïne zo snel mogelijk ongedaan zou maken.

Een motie van bijna de voltallige oppositie waarin het kabinet werd gevraagd de goedkeuringswet voor het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne ,,zo spoedig mogelijk'' in te trekken, haalde het niet.

De Tweede Kamer ging vorige week in debat over de nee-stem die het raadgevende referendum over het associatieverdrag opleverde. De SP diende toen een motie in om het verdrag van tafel te krijgen. Over dat voorstel stemde de Kamer vandaag.

Er werd een hoofdelijke stemming aangekondigd waardoor precies duidelijk werd welke leden voor en tegen de motie stemden. Er stemden 75 Kamerleden tegen de motie en 71 voor. Bij de regeringspartijen VVD en PvdA stemde Jacques Monasch als enige Kamerlid mee met de oppositie. Het kabinet kreeg weer steun van de onafhankelijke Kamerleden Van Vliet en Houwers.

Op 6 april werd het verdrag tijdens een raadgevend referendum verworpen. Iets meer dan 61 procent van de kiezers zag niets in het akkoord.
Twee maanden

Het kabinet wil pas over ruim twee maanden zeggen hoe het precies verder wil met het 'nee' van de kiezers. Dat is na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap op 23 juni en het einde van het Nederlandse voorzitterschap van de EU eind van die maand. De oppositie wilde nu direct duidelijkheid onder het motto: ,,Nee is nee''.

Die laatste slogan ,,klinkt heel krachtdadig, maar biedt geen enkele oplossing'', vindt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Hij wijst erop dat het om een internationaal verdrag gaat waarover ook overleg met Brussel nodig is.

De regering zegt ook ,,recht te willen doen aan de nee-stemmers'', en zoekt naar mogelijkheden om het verdrag aan te passen of er bepalingen aan toe te voegen.

http://www.ad.nl/  door: redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.