Kabinet wil wet beledigen staatshoofd schrappen

Gepubliceerd op 19 april 2016 om 20:48

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil het wetsartikel waarin staat dat het beledigen van een bevriend staatshoofd strafbaar is, gaan schrappen.

De wet raakte in opspraak toen de Duitse komiek Jan Böhmermann de Duitse justitie achter zich aan kreeg nadat hij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had beledigd.

VRIJHEID VAN MENINGSUITING
Een soortgelijke wet bestaat ook in Nederland, waardoor je dus vervolgd kunt worden als je net als Böhmermann zegt dat Erdogan een ,,geitenneuker" en ,,pedofiel" is. VVD-Kamerlid Joost Taverne stelde dinsdag dat de wet moet worden geschrapt. Hij vindt de wet in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Volgens Taverne is het bovendien niet nodig dat een buitenlands staatshoofd beter wordt beschermd dan de eigen burgers.

Van der Steur gaat nu onderzoeken of het artikel kan worden geschrapt. Hij gaat onder meer bekijken hoe vaak de wet is gebruikt. Hij denkt later deze week te kunnen laten weten of het daadwerkelijk mogelijk is de wet af te schaffen en op wat voor termijn dat dan kan.

http://www.metronieuws.nl/  door: Wouter van Loon Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.