Oproep VVD-prominent Wiegel: mes in wachtgeld

Gepubliceerd op 20 april 2016 om 09:35

Hans Wiegel wil af van de huidige wachtgeldregeling voor politici. De VVD-prominent vindt dat politici niet voor de regeling in aanmerking zouden moeten komen als ze opstappen zonder politieke reden.

De VVD-coryfee en oud-minister van Binnenlandse Zaken reageert in De Telegraaf op de kwestie rond het opgestapte D66-Kamerlid Wassila Hachchi. Ze kwam in opspraak omdat ze plotseling de Tweede Kamer verliet.

18.000 euro bruto
Hachchi zei in januari dat ze voor het campagneteam van Hillary Clinton ging werken. Haar vertrek kwam als een grote verrassing. Hachchi heeft tot nu toe alleen vrijwilligerswerk gedaan. In die drie maanden heeft ze zo'n 18.000 euro bruto aan wachtgeld binnengekregen. Dat ze nu D66 verlaten heeft, verandert niets aan haar wachtgeldregeling.

"Hiervoor is de wet niet bedoeld'', zegt Wiegel in de krant. "We moeten stoppen met deze grappenmakerij.''

'Plasterk te druk met twitteren'
Wiegel vindt dat de Tweede Kamer zelf met een initiatiefwetsvoorstel moet komen om de misstand aan te pakken, zegt hij in de krant: "Dat moeten we maar niet overlaten aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, want die heeft het te druk met twitteren."

De VVD'er vindt het goed als er een vangnet is voor politici die bijvoorbeeld door de val van een kabinet ineens op straat komen te staan. Bij twijfelgevallen, bijvoorbeeld bij principiële meningsverschillen, 'kun je een club van drie verstandige mensen in het leven roepen''. Die kunnen per keer beoordelen.

Zo werkt de wachtgeldregeling
De wachtgelduitkering voor een parlementariër bedraagt in het eerste jaar 80 procent van het inkomen. Vanaf het tweede jaar is het 70 procent.

Een oud-politicus krijgt net zo lang wachtgeld als hij of zij in de politiek heeft gezeten, met een minimum van twee jaar en een maximum van drie jaar en twee maanden. Hachchi zat al bijna zes jaar in de Kamer en heeft dus 'recht' op de volle mep. Voor de ex-Kamerleden geldt wel een sollicitatieplicht.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.