'Het trieste verhaal van Tims zelfmoord kweekt begrip bij pesters'

Gepubliceerd op 20 april 2016 om 09:59

Pesten is maar niet uit te bannen: uit onderzoek blijkt dat één op de negen scholieren wordt getreiterd. En dat terwijl de gevolgen vreselijk kunnen zijn. In 2012 pleegde Tim Ribberink zelfmoord. Het verdriet bij de familie is nog altijd groot. "Wat er gebeurd is, kunnen we niet meer veranderen."

Uit nieuw landelijk onderzoek blijkt dat in een klas van 27 leerlingen gemiddeld drie kinderen worden gepest. Vooral jongens pesten vaak: twee keer zoveel als meisjes. Onder pesten valt bijvoorbeeld schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten.

'Tim liet niks merken'
Ook de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte werd langdurig gepest. Op 1 november 2012 besloot hij uit het leven te stappen. "Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten", schreef hij in een afscheidsbericht. Die woorden kwamen hard aan bij de ouders van Tim. Ze voelden ongeloof, woede en verdriet.

"Het pesten is al op de basisschool begonnen. Tim heeft daar nooit iets van laten merken", zegt Erna de Witte, een vriendin van de familie Ribberink, tegen RTL Nieuws. "De familie heeft nog steeds veel verdriet. Het ziet diep. Je merkt dat ze er het liefst niet over praten."

250 stoeptegels
Vanuit de familie kwam het initiatief om iets te doen met het gegeven dat Tim stierf door pestgedrag van anderen. Een tante van Tim is samen met Erna, die van beroep wijkagent is, een stichting gestart om aandacht te vragen voor het probleem. "Wat er gebeurd is, kunnen we niet meer veranderen. Wat we wel kunnen doen, is met inzet en aandacht een klein steentje bijdragen om pesten aan te pakken. Ieder kind dat je hiermee helpt, is winst", zegt Erna.

Het doel van de stichting, Time Out tegen Pesten, is het bespreekbaar maken van pesten en de gevolgen van dit gedrag. De familie van Tim wil hiermee bereiken dat zelfmoord vanwege pesten nooit meer gebeurt. Door speciaal ontworpen stoeptegels te plaatsen bij basisscholen in Twente wordt het thema 'pesten' onder de aandacht gebracht. Er liggen inmiddels 250 stoeptegels bij basisscholen.

Ook hangen er grote posters bij het Stadskantoor in Enschede, langs de snelweg A1 en bij de voetbalstations van Heracles Almelo en FC Twente. Op de poster zie je twee voetballers die het Time Out-teken maken, waarmee je aangeeft dat je pesten niet accepteert.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.