Pensioenkortingen komen steeds dichterbij

Gepubliceerd op 21 april 2016 om 09:06

Als de pensioenfondsen het komende jaar geen miraculeus herstel laten zien, gaan de pensioenen vanaf 2017 massaal omlaag. De dekkingsgraden zijn momenteel dramatisch laag.

Bij alle grote fondsen zit er te weinig geld in kas. De pensioenfondsen moeten een dekking hebben van minimaal 105 procent. Dat betekent dat ze voor elke euro, 1,05 euro in kas hebben moeten zitten; meer dan dat ze dus daadwerkelijk nodig hebben.

Op dit moment is dat niet het geval: het ABP heeft nu 90 cent in kas, zorgpensioenfonds Zorg en Welzijn maar 89 cent. De kans dat in 2017 de pensioenen (en de opbouw) moeten worden verlaagd, wordt daardoor steeds groter. De stand van de dekkingsgraad op 31 december 2016 bepaalt of dit ook echt zal gebeuren.

Het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft de dekkingsgraad het afgelopen kwartaal met 7 punten zien dalen van 97,2 procent naar nu 90,4 procent. Komt het ABP onder de 90 procent uit, dan moet er gekort worden. Zorg en Welzijn zakte 6 procentpunt weg van 95,1 procent naar nu 88,9 procent. Bij het wat 'jongere' pensioenfonds Zorg en Welzijn ligt de absolute bodem op 87 procent.

Ook de meeste andere pensioenfondsen zitten in de problemen en de regels worden de komende jaren alleen maar strenger. Over 10 jaar moeten ze zelfs 1,25 euro in kas hebben voor elke euro die ze uitgeven. Dat is dus een dekkingsgraad van 125 procent. Lukt dat niet, dan moeten ze de pensioenen korten.

De pensioenfondsen waarschuwen voor kortingen
Peter Borgdorff, directeur van Zorg en Welzijn, stelt het zo: “De rente is nog steeds laag en dat blijft ook nog wel enige tijd zo. Dat is slecht voor het pensioen van onze deelnemers. Als we de balans opmaken na dit eerste kwartaal, dan blijft er een aanzienlijke kans dat we de pensioenen in 2017 voor het eerst in ons bestaan moeten verlagen. Die eventuele verlaging mogen we dan wel uitsmeren over tien jaar. Maar het blijft een slechte boodschap voor iedereen die pensioen ontvangt of opbouwt."

Ook de financiële positie van ABP blijft zorgelijk, zegt Corien Wortmann-Kool, voorzitter van ABP. "We verkeren in de gevarenzone en dat betekent dat de kans op verlaging van het pensioen in 2017 nadrukkelijk aanwezig blijft. Dat zou teleurstellend zijn voor onze deelnemers. Te meer omdat we de pensioenen de afgelopen jaren niet hebben kunnen indexeren. ABP zet zich, met velen in de sector, in voor vernieuwing van het pensioenstelsel. Niet omdat dat de financiële problemen oplost, maar omdat het nodig is."

"De kritische grens waarbij aan een verlaging niet meer te ontkomen valt, ligt op ongeveer 90 procent. Daar zitten we wel erg dichtbij'', verklaarde Eric Uijen, algemeen directeur van het Pensioenfonds van de Metalektro (PME). De graadmeter is bij PME inmiddels teruggezakt tot 90,8 procent. Van de grote fondsen staat alleen het pensioenfonds voor de Bouw er nog redelijk voor, met een dekkingsgraad van 103,9 procent.

Pensioen omlaag, maar AOW wordt niet geraakt
De pensioenfederatie, die alle fondsen vertegenwoordigt, stelt wel dat als pensioenverlagingen volgend jaar aan de orde zijn, de financiële terugval in 2017 voor veel gepensioneerden nog wel beperkt blijft tot enkele euro’s per maand. Dit komt doordat pensioenfondsen de verlagingen over tien jaar mogen spreiden. Daar komt bij, stelt de federatie, dat de verlaging alleen betrekking heeft op het pensioen en niet op de AOW: die blijft op hetzelfde niveau.

http://www.metronieuws/  RTL Z /Erik Rezelman Foto: RTL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.