VVD: inburgeren of het land uit

Gepubliceerd op 21 april 2016 om 09:18

Tussen de regeringspartijen PvdA en VVD dreigt een flinke botsing nu de helft van de nieuwkomers niet op tijd slaagt voor het inburgeringsexamen. Voor de VVD is de maat vol: wie niet wil inburgeren, moet desnoods het land maar worden uitgezet.

Dat gaat de PvdA te ver. Die vindt dat het lage slagingspercentage juist aantoont dat de eisen voor nieuwkomers veel te hoog zijn. Minister Asscher (Sociale Zaken) kijkt nog naar de mogelijkheden van uitzetting, maar komt waarschijnlijk tot de conclusie dat dit heel lastig is. Voor de VVD is dat moeilijk te verteren.

Drie jaar de tijd
Asscher kwam vandaag met cijfers naar buiten. Sinds 2013 moet iedereen die hier nieuw is zelf zijn inburgering regelen. Daarvoor krijgen ze drie jaar de tijd. Voor de eerste lichting nieuwkomers zit die periode er nu op.

De helft van hen heeft het inburgeringsexamen dus nog niet gehaald. De reacties liegen er niet om: 'schrikbarend' en 'alarmerend', zeggen verschillende Tweede Kamerleden. Als het zo doorgaat, zegt Sjoerd Sjoerdsma van D66, loopt Nederland over een paar jaar aan 'tegen een integratieramp, inclusief een bijstandsexplosie'.

Inburgeringsexamen, wat is dat?

  • Het inburgeringsexamen bestaat uit een handvol onderdelen:
  • schrijven in het Nederlands (een kort mailtje opstellen, een formulier invullen, een paar zinnen afmaken)
  • Nederlands spreken (filmpjes bekijken en daarover vragen beantwoorden)
  • Nederlands lezen (vragen beantwoorden over korte teksten)kennis van de maatschappij (hoe doe je in Nederland boodschappen, hoe maak je eendoktersafspraak?)
  • oriëntatie op de arbeidsmarkt (opdrachten die je thuis kunt maken)

http://www.metronieuws.nl/nieuws/  Door: redactie RTL Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.