"Dit is de reden waarom Mohamed Abrini zichzelf niet opblies in de vertrekhal"

Gepubliceerd op 22 april 2016 om 13:02

Exact één maand na de aanslagen in Brussel hebben analyses van beelden van de bewakingscamera's blootgelegd welke rol iedere terrorist speelde bij het bloedbad op de luchthaven

media_xll_8597568-2.jpg

Heeft de 'man met het hoedje', Mohamed Abrini dus, zich op het laatste nippertje bedacht zoals hij zelf beweert? Het beeldmateriaal spreekt dat tegen. Dat schrijft La Dernière Heure.

Op die noodlottige 22ste maart kwamen Ibrahim El Bakraoui, Najim Laachraoui en Mohamed Abrini per taxi aan in Zaventem. Ter herinnering, ze hadden niet al hun 'explosieve' bagage in het voertuig gekregen. Daarover waren ze zeer misnoegd maar uiteindelijk kwam elke dader wel met een zak vol explosieven op de luchthaven aan.

Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui lieten zichzelf ontploffen in de vertrekhal. Ook Mohamed Abrini moest daar aan zijn einde komen als zelfmoordterrorist. Toch heeft hij het nagelaten om zichzelf om te blazen. Niet omdat hij zich op het allerlaatste moment zou bedacht hebben zoals hij zelf claimde nadat hij op 8 april werd gearresteerd. Daar ligt een hele andere reden aan ten grondslag. De camerabeelden hebben hem verraden.

Bagagekar
Op de video's is te zien hoe de eerste terrorist zich opblaast. Dan is het aan Abrini om zijn bommen te activeren maar hij wordt verrast door kracht van de eerste explosie, die hem ettelijke meters van zijn bagagekarretje wegblaast. Op dat moment is de paniek totaal in de vertrekhal.

De reizigers vluchten allen spontaan in dezelfde richting. Abrini slaagt er niet in om zich voort te bewegen in de tegenovergestelde richting om zijn kar te recupereren. Hij weet bovendien dat de andere zelfmoordterrorist niet zal wachten om de tweede bom tot ontploffing te brengen.

Hij loopt naar de uitgang en maakt zich uit de voeten. Niet omdat hij zich niet wilde laten ontploffen maar wel omdat hij zijn plannen zag gedwarsboomd door een inschattingsfout.

Aankondigingsbord
Op basis van de camerabeelden is gebleken dat de daders eerst het aankondigingsbord hebben bekeken alvorens zich naar de incheckbalies van vluchten met bestemming Israël, Rusland en de Verenigde Staten te begeven. Men ziet zelfs hoe één terrorist zich haast om als eerste in de rij te staan voor de vlucht naar Israël. Niet lang daarna gaat de eerste bom af en breekt de hel los op de luchthaven.

http://www.hln.be/ Door: La Dernière Heure/ Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.