'Los studieschuld af met vrijwilligerswerk'

Gepubliceerd op 23 april 2016 om 09:02

Studenten moeten door vrijwilligerswerk een deel van hun studieschuld kunnen aflossen. Daarvoor pleit Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie zaterdag.

19fba60e1af31bcf534e8792fda07664-1461393142-1.jpg

In een interview in De Volkskrant zegt Segers twee problemen in de maatschappij te zien. „Aan de ene kant studenten die, zoals deze week bleek, zich laten afschrikken door het leenstelsel. Niet gek, als je 35 jaar met schulden wordt opgezadeld. Anderzijds signaleren wij op diverse gebieden verschraling in de samenleving.”

AANVULLING

Volgens Segers moet deze „maatschappelijke bonus'' dan ook een aanvulling worden op het huidige leenstelsel. Als studenten vrijwilligerswerk doen, snijdt het mes namelijk aan twee kanten: de jongere springt bij op plekken waar extra handen hard nodig zijn, zoals in de gezondheidszorg en vluchtelingenhulp, maar krijgt tegelijkertijd een afschrijving op zijn studieschuld.

Segers: „Wij koppelen deze twee en zeggen: als je nou eens tegen het eind van of vlak na je studie vijf maanden vrijwilligerswerk doet, gedurende een x-aantal uur per week, waarmee je 5 duizend euro afschrijft van je schuld, bewijs je zowel de samenleving als jezelf een dienst.''

INTERESSANT

Zowel de studentenorganisaties LSVb en ISO als ouderenbond ANBO worden bij het plan betrokken. Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), noemt het voorstel „een sympathieke en interessante denklijn''. Naast de studentenorganisaties wil de CDA-fractievoorzitter ook DUO benaderen, de uitvoeringsorganisatie van het leenstelsel.

Segers presenteert het voorstel tijdens het congres van zijn partij in Zwolle, waar hij wordt gekozen voor lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

http://www.metronieuws.nl/ door Els Anker Foto: ANP / Jerry Lampen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.