'Minder problemen bij geboorte door rookverbod'

Gepubliceerd op 23 april 2016 om 09:20

Uit onderzoek van Erasmus MC blijkt dat het rookverbod in de Nederlandse horeca zijn vruchten heeft afgeworpen.

c5224c9cbf64485feb6e45cb50dc5825-1461321311-1.jpg

Er worden minder kinderen met een te laag gewicht geboren en ook het aantal extreem te vroeg geboren kinderen is afgenomen, schrijft het AD, dat het onderzoek in handen heeft.

Het onderzoek keek naar de geboortecijfers tussen 2000 en 2011 en lette specifiek op twee momenten: de invoering van de rookvrije werkplek in 2004 en de invoering van het rookverbod in de horeca in 2008.

De maatregelen blijken te werken. „Wat we zagen was dat er na de invoering van de rookvrije werkplek eigenlijk geen belangrijke veranderingen optraden, maar dat je na de invoering van de rookvrije horeca wel een vermindering zag in het aantal kinderen dat met een te laag geboortegewicht geboren werd. Die afname is zo'n 4 à 5 procent”, aldus onderzoeker Jasper Been.

Het is voor Been wel duidelijk dat de verandering door het rookverbod is gekomen. „Formeel kun je zeggen dat er een vermindering optrad op het moment dat het tabaksbeleid werd ingevoerd, die we niet kunnen verklaren op een andere manier.”

MINDER ROKERS IN HUIS

Naast dat er na de invoering van het verbod minder kinderen met een te laag gewicht zijn geboren, nam ook het aantal kinderen dat extreem te vroeg werd geboren af.

Het rookverbod heeft volgens het onderzoek niet alleen gezorgd voor minder meerokers in het openbaar, maar ook voor minder gerook in huis, bij mensen thuis dus. „Je ziet dat zulke wetten niet alleen maar effect hebben op de plekken waarvoor ze bedoeld zijn, zoals cafés en restaurants, maar dat mensen die sociale normen ook mee naar huis nemen omdat ze zich bewuster zijn van de gevaren van meeroken.”

Volgens Been zou de regering nog wel een stapje verder mogen gaan. „Er zit veel in de boodschap die je als regering afgeeft. Als je zegt: je mag in bepaalde ruimtes nog wel roken, dan geef je geen duidelijke boodschap af dat je het serieus neemt en dat meeroken ook echt gevaarlijk is. Daar kan nog wel wat in gebeuren.”

http://www.metronieuws.nl/nieuws door Jordy Kruse Photo: Metro

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.