'Verbied nieuwe rookruimtes in de horeca'

Gepubliceerd op 23 april 2016 om 09:40

Volwaardige ‘rookkroegen’ inclusief tafels, muziek en televisieschermen, ze zijn een doorn in het oog van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Net als ‘gewone’ rookruimtes die in rap tempo toenemen.

66d195255d14609c1593c72a77edec0c-1461313193.jpg

VERBOD 

„Omdat we weten dat zien roken doet roken, is de toename van het aantal rookruimtes een aanmoediging om te gaan roken. Dat is niet de kant die we op wilden toen we met elkaar afspraken dat een rookvrije horeca de nieuwe norm zou worden", zegt Dik-Faber. 

En dus moet er een verbod komen op nieuwe rookruimtes in de horeca, stelt ze. Met ingang van volgend jaar zouden er wat haar betreft geen nieuwe rookruimtes meer gecreëerd mogen worden.

KWART

Begin deze maand bleek uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat een kwart van de kroegen en discotheken een speciale rokersruimte heeft. In 2009 was dit nog 10 procent. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zei zich toen zorgen te maken over de groei van het aantal rookruimtes die volgens hem de roker een alternatief bieden. 

Jaarlijks sterven in Nederland volgens de NVWA enkele duizenden mensen door meeroken. Onder rokers is het aantal sterfgevallen als gevolg van roken 20.000 per jaar.

VERDIENMODEL

Dik-Faber maakt zich overigens niet alleen zorgen om de gezondheid van de rokers en meerokers. Het stoort haar ook dat de enorme rookruimtes vol vertier in grote uitgaansgelegenheden een 'verdienmodel' zijn. In het geval van Holland Casino staat er zelfs een speeltafels, weet Dik-Faber. Dit zijn volgens haar eigenlijk gewoon volwaardige rookkroegen. 

„Dat mag volgens de letter van de wet, maar past niet bij wat de Tweede Kamer met de rookvrije horeca voor ogen had. Roken in de horeca wordt daarmee een verdienmodel voor de grotere gelegenheden. Kleinere horecagelegenheden, die niet de ruimte of het geld hebben om een rookruimte te maken, zijn daar de dupe van.”

'HYPOCRIET'

Toon Naber, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, ziet niets in het voorstel. Als het parlement echt een rookvrij uitgaansleven wil, moet het de verkoop van tabak maar verbieden, aldus Naber. „En incasseer het verlies op accijnzen. Maar pak niet de sector die rokers wil faciliteren, wat nu het geval is. Dat kunnen we alleen maar hypocriet noemen.''

http://www.metronieuws.nl/nieuws/ Bianca Brasser Photo: Metro

 

Reactie plaatsen

Reacties

Silvia Videler
8 jaar geleden

Het zijn natuurlijk weer die wettische gristenen van de graai-unie die gelukkig zijn weer een slakje gevonden te hebben waar ze hun bijtend zout op kunnen strooien. Het doet me denken aan de tekst uit het boek Jesaja wat er al gewag van maakt: "Gebod op gebod, gebod op gebod en regel op regel, rege lop regel. Zij die mensen van de gristen unie voelen zich daat wonderwel 'heerlijk' bij..