Nederland gevaarlijkste plek in Europa om te wonen

Gepubliceerd op 26 april 2016 om 10:05

Overstromingen, aardbevingen, droogte, stormen… Waar heb je de grootste kans om door een natuurramp te worden getroffen? Alvast een opvallende uitkomst: in Nederland zitten we niet bepaald veilig.

vanuata-2.jpgDe afgelopen weken werd het ene na het andere land getroffen door een aardbeving: Ecuador, Japan… Ondertussen waren er overstromingen in Chili en delen van de Verenigde Staten. Maar waar is de kans nou het grootst dat je wordt geraakt door zo’n natuurramp? In het World Risk Report dat is uitgevoerd door de United Nations University zijn 171 landen onderzocht.

De nummer 1
Met stip op één: Vanuatu. Op de eilandengroep in Oceanië heb je de grootste kans om door een natuurramp te worden getroffen. Dan gaat het vooral om overstromingen, maar ook om aardbevingen, orkanen en vulkaanuitbarstingen. Het is niet de enige eilandengroep in de lijst. De zee is een van de grootste gevaren. Ook landen die rond de evenaar liggen lopen meer risico, vooral door extreem weer.

Maar de ligging in zee is niet de enige factor die Vanuatu kwetsbaar maakt. In het onderzoek is ook gekeken naar de mate waarin een land dergelijke risico’s kan opvangen, en hoeveel mensen worden getroffen als er een ramp optreedt. Rijkere landen, met meer risicopreventie, meer mogelijkheden om hun inwoners te helpen en meer geld om schade te herstellen verlagen de kans op een ramp aanzienlijk.

Zo is Japan in werkelijkheid het op-drie-na gevaarlijkste land ter wereld om te wonen. Het is niet alleen omgeven door zee, maar ligt ook nog eens op een breuklijn waardoor het een grote kans heeft op aardbevingen. Zo werd het vorige week nog getroffen door een serie aardbevingen en de tsunami in 2011 kostte aan 15.000 mensen het leven. Maar door veilig te bouwen en goede waarschuwingssystemen in te voeren weten ze de risico’s toch iets te verkleinen; en dus staat het in de lijst op plaats 17.

Het tegenovergestelde gebeurt in een land als Liberia. De kans op een natuurramp is daar nihil, maar omdat het Afrikaanse land zo slecht is voorbereid, staat het toch nog op plaats 57. Het veiligste land ter wereld is overigens Qatar: in de afgelopen 25 jaar is daar geen enkele natuurramp voorgekomen.

Hoe zit het in Nederland?
En Nederland…? Door onze lage ligging, een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel, is het 'levensgevaarlijk' om in Nederland te wonen. We zijn het gevaarlijkste land van Europa. En als we het niet zo goed voor elkaar hadden, zouden we net zo onveilig zijn als Bangladesh, het land dat in de lijst op plaats 6 staat.

Maar dankzij onze dijken, deltawerken, infrastructuur en onze rijkdom verkleinen we de risico’s: we staan op plaats 50. In de lijst een middenmoter dus. Hoewel je een ramp natuurlijk niet kunt voorkomen, kan Nederland de risico’s behoorlijk opvangen. En dat is dan toch wel weer een fijne gedachte.

Door RTL Nieuws / Deirdre Das Foto: AFP

De top vijf van gevaarlijkste landen ziet er als volgt uit:

1. Vanuatu
2. Tonga
3. Filipijnen
4. Guatemala
5. Salomonseilanden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.