'Taxibedrijf betaalt commissies aan hotelportiers'

Gepubliceerd op 26 april 2016 om 10:25

De taxiorganisatie AMS Taxi betaalt systematisch portiers van hotels voor ritten.

a5f9c311-0704-4a91-8d11-57bfdf0b7c6c-2.jpgDat zeggen meerdere chauffeurs die bij AMS zijn aangesloten. Commissiegeld bestaat al jaren, maar AMS heeft dit volgens hen bedrijfsmatig georganiseerd. Ze verzamelen de commissie van alle chauffeurs, en betalen dit vervolgens uit aan de portiers.

Voor ritten waar goed aan te verdienen valt, bijvoorbeeld naar Schiphol, kan het oplopen tot twintig procent van de ritprijs. "Portiers van alle grote hotels doen eraan mee."

Vriendje van AMS
Chauffeurs balen ervan. "Ik betaal al maandelijks om aangesloten te zijn. Waarom moet ik dan ook nog eens commissiegeld betalen?" Ook voor hotelgasten zou het gevolgen hebben. Portiers laten klanten wachten tot een vriendje van AMS er is, terwijl buiten taxi's klaarstaan. "En om dat geld weer terug te verdienen, rijden chauffeurs gewoon een blokje om," meldt een AMS-chauffeur.

AMS is zeker niet de enige taxiorganisatie die werkt met commissiegeld. Chauffeurs van andere bedrijven, zoals TCA en Staxi, zeggen ook portiers te betalen. Wel lijkt AMS vooralsnog de enige die het commissiegeld op bedrijfsniveau aanstuurt. Dat maakt de taxiorganisatie ook populair bij portiers.

"Wij kunnen niet bepalen noch bevestigen wat chauffeurs over commissiegeld zeggen," reageert de stichting in een mail. AMS Taxi is op het moment inonderhandeling om samen te gaan met TCS en STA, en zal daarmee bijna net zo groot worden als TCA.

DOOR: Parool/ CHRISTIAAN PAAUWE EN MARLIE VAN ZOGGEL Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.