Onderzoek: 'Koningshuis moet belasting betalen'

Gepubliceerd op 27 april 2016 om 08:38

De Oranjes moeten volgens een meerderheid (61 procent) van de deelnemers aan het jaarlijkse Koningsdagonderzoek van EenVandaag net als alle andere Nederlanders belasting gaan betalen.

7406c67dbf5c04a57237a4a4c8fada02-1461690004-2.jpgAan het onderzoek deden 30.000 mensen mee. Zo'n 30 procent vindt dat belasting betalen niet nodig is.

GRONDWET

Om te zorgen dat de koning en zijn familie belasting gaan betalen, moet er een grondwetswijziging komen. Onlangs werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen die het kabinet oproept om de belastingvrijstelling op te heffen. 

Ook zou de 'uitkering' van het Koningshuis eerst verdubbeld moeten worden om er vervolgens belasting over te betalen. Premier Rutte vindt dit te ingewikkeld en weigert om aan de uitvoering mee te werken. De ondervraagden vinden de procedure echter geen bezwaar (56 procent). 

UITKERING

De koning, koningin en prinses Beatrix betalen geen belasting over het geld dat ze krijgen. De koning krijgt bijna 9 ton, plus 4,5 miljoen voor privépersoneel en onkosten. Kroonprinses Amalia krijgt als troonopvolgster vanaf haar achttiende een uitkering. 

De deelnemers zijn ook kritisch over andere kosten van het koningshuis. Denk aan de onderhoudskosten voor de Groene Draeck, de boot van prinses Beatrix, en de Gouden Koets. Een meerderheid van 78 procent vindt dat prinses Beatrix en haar familie de kosten zelf moeten betalen. 

Daarnaast wil driekwart (73 procent) graag dat de kosten voor de restauratie van de Gouden Koets openbaar gemaakt worden. 

Door: Sabine de Lucht/ Metro.nl / Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.