Roken in flatwoning op maandag is levensgevaarlijk

Gepubliceerd op 27 april 2016 om 08:54

Rook je? En woon je ook nog eens in een flat? Dan loop je de grootste kans slachtoffer te worden van een woningbrand.

936bfbf4a3ddfceffd62cc180322178f-1461678484-2.jpgAls je ook nog alleen woont, is de kans nóg groter. En pas helemaal op als het maandag is!

Uit gegevens van de Brandweeracademie blijkt namelijk dat rokers de grootste veroorzakers zijn van branden in huis. En van alle dodelijke branden vonden de meeste plaats in een galerijflat. In twee derde van de gevallen woonde het slachtoffer alleen. Op maandag en zaterdag vonden de meeste branden met dodelijke slachtoffers plaats, gevolgd door vrijdag, donderdag, zondag, dinsdag en woensdag. Een kwart van alle fatale woningbranden vond ’s ochtends tussen 02.00 en 06.00 uur plaats.

ONVOORZICHTIG

Van de 27 fatale woningbranden die vorig jaar plaatsvonden en waarbij in totaal 31 doden vielen, is twee derde toe te schrijven aan onvoorzichtigheid van het slachtoffer. Onvoorzichtig zijn met roken was doodsoorzaak nummer één, gevolgd door onvoorzichtig omgaan bij het koken, met (elektrische) apparaten of andere spullen. Kortsluiting of een defect aan een apparaat waren de oorzaken van 15 procent van de dodelijke vlammenzeeën. 

De meeste fatale woningbranden zijn dus ontstaan in een galerijflat (37 procent), gevolgd door een rijtjeswoning (30 procent), verzorgingstehuis/wonen met zorg (15 procent), een vrijstaande woning (7 procent) of in een portiekflat, appartement of recreatiewoning met lichte bouwconstructie. Het onderzoek toont verder aan dat 37 procent van de branden zijn ontstaan in de woonkamer en 22 procent in zowel de slaapkamer als de keuken.

STOEL GEVAARLIJK

Van de overige branden vond 15 procent zijn oorsprong in andere vertrekken in de woning. In een kwart van de gevallen kon niet worden achterhaald in welk voorwerp de brand was ontstaan. In 19 procent van de gevallen was dit een stoel of bank en bij 15 procent een bed of matras. Andere voorwerpen waarin de branden hun oorsprong vonden zijn de (frituur)pan (11 procent), elektrische apparaten (11 procent), kleding/textiel (7 procent) en meubilair (4 procent).

Het dodelijke slachtoffer werd het meest in de woonkamer aangetroffen en verder in de slaapkamer, keuken, overloop of op een andere plek in de woning. 

De meeste fatale woningbranden ontstaan in februari, gevolgd door november, september, oktober, januari en juli, maart, april, mei, december en januari. 

Door: Tjerk de Vries/ Metro.nl / Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.