Voorverkiezingen VS: 'Clinton en Trump verstevigen positie, maar ze zijn er nog niet'

Gepubliceerd op 27 april 2016 om 09:46

In de voorverkiezingen in de VS heeft Donald Trump vanavond vijf staten gewonnen en Hillary Clinton vier. Beide hebben ze nog steeds niet genoeg gedelegeerden. "Het circus gaat dus door", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Clinton-Trump-2.jpg

Vijf staten gingen vandaag naar de stembus tijdens de voorverkiezingen: Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Delaware en Rhode Island. 

'Blijft spannend'
Trump won de Republikeinse voorverkiezing in al die staten. Clinton won Pennsylvania, Delaware, Connecticut en Maryland. 

De overwinningen veranderen nog niet veel in de strijd om presidentskandidaat te worden, zegt correspondent Erik Mouthaan. "Het blijft gewoon spannend. De koplopers hebben hun positie verstevigd, maar de deal is nog niet rond."

Clinton dichtbij
Clinton is het dichtste bij een meerderheid in de voorverkiezingen. Ze heeft 2383 gedelegeerden nodig om de Democratische presidentskandidaat te worden en met haar winst vanavond komt ze over de grens van 2000 heen.

Volgens Mouthaan neemt de druk toe op Bernie Sanders om de strijd op te geven. "Veel mensen in de partij vinden dat hij nu voor schade zorgt. Zelf heeft Sanders gezegd dat hij doorgaat."

Trump moet blijven winnen
Aan de Republikeinse kant is het spannender. Trump is dan wel flink aan het winnen, om nog een meerderheid te krijgen moet hij vanaf nu in elke staat 60 procent van de stemmen halen. "Vanavond heeft hij dat wel gehaald, maar staten die nu gaan stemmen zijn meer pro-Cruz en Kasich."

Voor Trump is het met name belangrijk dat hij een meerderheid krijgt. Als dat niet lukt is het nog maar de vraag of hij op het partijcongres gekozen wordt tot kandidaat. 

 Door: RTL Nieuws/ Foto:AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.