'Geen zwarte lijst Turkije met buitenlandse journalisten'

Gepubliceerd op 27 april 2016 om 11:29

Turkije heeft geen zwarte lijst met buitenlandse journalisten die het land niet in mogen. Dat heeft een bron binnen de regering gezegd tegen het Duitse persagentschap dpa.

media_xl_3764983-2.jpgWanneer een verslaggever het land niet in mag, 'dan ligt dat niet aan zijn mening of zijn berichtgeving', aldus de regeringsbron.

In ons land is ophef ontstaan over de arrestatie in Turkije van de van oorsprong Turkse columniste Ebru Umar. Naar eigen zeggen zou ze zijn opgepakt omdat ze kritische tweets had verstuurd over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is niet de eerste keer dat een journalist in de problemen komt in Turkije.

Arrestatie
Zo werd de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink vorig jaar gearresteerd toen ze een groep activisten volgde in het grensgebied met Irak, en werd ze beschuldigd van steun aan een terroristische organisatie.

Onlangs werden diverse journalisten de toegang tot het land ontzegd, zoals David Lepeska, een freelancejournalist voor onder meer de New York Times en The Guardian, en fotograaf voor Bild Giorgos Moutafis, en werd de persaccreditatie van de journalisten van de Noorse krant Aftenposten en het Duitse blad Der Spiegel niet verlengd.

Moutafis zou te horen hebben gekregen dat hij op een zwarte lijst staat, maar het is nooit bevestigd dat er daadwerkelijk zo'n lijst bestaat. Dat wordt nu dus door de regering ontkent.

Door: Trouw/ Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.