'Moeder sleepte dode baby jarenlang met zich mee'

Gepubliceerd op 28 april 2016 om 11:45

asmine M. (31), moeder van drie dode baby's die in 2014 en 2015 werden gevonden in Alkmaar en Heerhugowaard, verschijnt vandaag voor de rechter. Ze wordt vervolgd voor doodslag op het enige meisje dat - voor zover bekend - kort heeft geleefd. Victor Schildkamp twittert live vanuit de rechtbank.

media_xll_3767678-1.jpg

Het babydrama rond Yasmine M. begon eind 2014 toen in Alkmaar een babylijkje in een plastic zak werd gevonden in een park. De baby had een jurkje aan en was gewikkeld in een kussensloop en deken. Het kind, later Angelina genoemd, was volgens Yasmine in 2012 geboren. Eind 2015 werden nog twee lijkjes gevonden in een huis in Heerhugowaard. De stank in de schuur leidde naar baby Skye, verpakt in zakken en dekens en waarschijnlijk in 2008 al geboren. Baby Caithlyn werd even later op zolder gevonden. Zij zou in 2014 geboren zijn. 

Yasmine zegt niet te hebben geweten dat ze zwanger was ,,Ik moest naar de wc en ineens lag de baby daar'', verklaart zij tegenover de rechter over baby Caithlyn. Het leek erop dat Caithlyn dood was geboren. ,,Ik was bang dat alles wat ik deed niet goed was.'' Baby Skye heeft even geleefd. Na drie dagen trof Yasmine haar dood aan in het badwater. Yasmine snapt niet goed hoe dit heeft kunnen gebeuren. ,,Ik zou haar zelf niet kunnen doden. Dat heb ik niet gedaan'', aldus Yasmine tegenover de rechter. ,,Ik denk toch dat ik haar verzorgd heb, anders zou ik haar niet in bad doen.'' Baby Angelina werd kort na de geboorte op een wc door Yasmine verstopt in het Rekerhoutpark in Alkmaar. ,,Ik schrok en ging gewoon weg'', aldus Yasmine M.

Vaders
De baby's hebben drie verschillende vaders. Twee van hen zijn donderdag aanwezig in de rechtszaal. ,,Bizar dat je maar moet hopen dat je kind dood geboren is, omdat ze anders dus is vermoord'', zei vader Robert eerder. De vader van baby Caithlyn zou niets hebben geweten over de dode baby's. Volgens Yasmine is hij nog steeds haar partner.

Omdat de doodsoorzaak van twee baby'tjes niet is te achterhalen, kan het Openbaar Ministerie Yasmine M. 'slechts' vervolgen voor moord of doodslag op één van haar kindjes en het wegmaken van twee andere babylijkjes. Dát kindje, gevonden in de woning in Heerhugowaard, is waarschijnlijk al in 2008 geboren en heeft nog wel enkele dagen geleefd. Ook Yasmine zelf heeft daar nog vage herinneringen aan, al kan ze zich níet veel meer voor de geest halen.

Baby in schuur

Yasmine woonde zelf niet op het adres waar twee babylijkjes zijn gevonden. De bewoonster van dat huis, Sandra Popma, was een bekende van Yasmine. Samen met buurtgenote Deborah van der Jagt ontdekte zij de baby in de schuur. Yasmine wisselde nogal eens van woon- en verblijfplaats en sleepte vermoedelijk twee babylijkjes steeds met zich mee. Bij Sandra mocht Yasmine de nodige spullen opslaan. De baby's hebben daar niet langer dan een jaar gelegen.

Skye, Angelina en Caithlyn zijn de dode meisjes inmiddels gaan heten. De laatste heeft waarschijnlijk al die tijd bij Sandra in de schuur gelegen. Zij wist overigens van niets en is met hulp van de gemeente inmiddels verhuisd. Yasmine (die nog twee oudere, uit huis geplaatste kinderen van 12 en 8 heeft) heeft een laag IQ maar wordt waarschijnlijk niet volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Het Openbaar Ministerie kan dus wel een celstraf eisen.

Door: redactie AD /Victor Schildkamp / Foto: AD/Jean-Pierre Jans

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.