Visumvrij reizen: voldoet Turkije aan voorwaarden?

Gepubliceerd op 3 mei 2016 om 12:38

Turken kunnen misschien vanaf komende zomer zonder visum naar Europa reizen. De Europese Commissie gaat daar waarschijnlijk woensdag mee akkoord, meldt de BBC.

Visumvrij reizen: voldoet Turkije aan voorwaarden?

Maar volgens de Britse zender voldoen de Turken nog helemaal niet aan de voorwaarden die daarvoor zijn gesteld.

Het visumvrij reizen is een onderdeel van de deal die de EU eerder sloot met Turkije, rond de stroom migranten die van Turkije naar Griekenland reist. Turkije heeft beloofd beter te controleren, en vluchtelingen die illegaal de oversteek maken terug te nemen. Dat lijkt te werken: in april kwamen er nog geen 3500 vluchtelingen naar Griekenland, tegenover bijna 14.000 in april 2015.

VRIJHEID VAN MENINGSUITING

De EU is echter bang dat Turkije de teugels weer laat vieren. Dat de Europese Commissie zo snel akkoord gaat met het reizen zonder visum, heeft daar dan ook alles mee te maken, aldus de BBC. Want Turkije voldoet nog helemaal niet aan de criteria die zijn gesteld voor het visumvrij reizen.

ZOUTHOUDERTJE

Volgens bronnen van de BBC is de EU toch akkoord gegaan vanwege de politieke onrust die vorig jaar ontstond nadat grote groepen migranten Europa binnenkwamen. Dat de EU nu toch akkoord gaat, zou voornamelijk een zoethoudertje zijn. Om toch wat druk op Turkije te houden, wordt er op gehamerd dat het later alsnog aan de criteria moet voldoen.

Turken die zonder visum naar de EU willen reizen, moeten overigens wel een biometrisch paspoort hebben. De EU verwacht dat er daarom relatief weinig Turken gebruik zullen maken van het visumvrij reizen: maar weinig Turken hebben zo'n paspoort, en het is vrij duur om er eentje aan te schaffen.

Door: Redactie Mero/Wouter van Loon Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.