Slachtoffers geven inbrekers liefst pak slaag

Gepubliceerd op 3 mei 2016 om 13:17

Slachtoffers van een inbraak zouden de dader weleens stevig willen aanpakken. Ruim vier op de tien van de slachtoffers (43 procent) zou de inbreker een ‘flink pak rammel’ willen geven.

989e5b5b0d4c3de5b2efce52aa611871-1462267854-3.jpg

Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

„Een inbraak overkomt mensen en veroorzaakt een flinke inbreuk op hun leven, hun privacy en hun veiligheidsgevoel. Dat slachtoffers verhaal willen halen bij degene die hen dit heeft aangedaan, is logisch”, zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting.

HOGERE STRAFFEN

Bijna drie op de 10 mensen (28 procent) vindt dat een jarenlange celstraf wel gepast is. De gemiddelde celstraf die de slachtoffers op zouden leggen, is maar liefst 22 jaar. Ook zou de dader een schadevergoeding moeten betalen van bijna 3000 euro. „22 jaar cel is binnen onze samenleving natuurlijk niet reëel. Ik denk dan ook dat we de strafmaat die de ondervraagde slachtoffers noemen vooral als een gevoelsbarometer moeten interpreteren”, zegt Staal.

3 TIPS OM EEN INBRAAK TE VOORKOMEN

1 Geen social media

Misschien een lastige voor de social media-verslaafden onder ons: maar post geen vakantiefoto’s tijdens je vakantie. Vermeld ook niet je locatie als je een status update plaatst. Als je dit toch wilt doen, scherm dan je profiel af voor onbekenden en vrienden van vrienden.

2 ’Geheime’ plekjes

Schrap ‘geheime plekjes’: bijvoorbeeld de bekende sleutel onder de bloempot. Die kent iedereen nu wel, ook de inbrekers.

3 Bagage

Vakantiegangers met een bagagelabel aan hun koffer met daarop hun adres zijn wandelende uitnodigingen voor inbrekers. Die weten zo dat je op vakantie bent. Je kan labels vervangen met speciale ID-codes van Luggage Assistant.

Door: Redactie Mero/Jennifer Schoorlemmer Foto: Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.