Twintig jaar cel en tbs Johan P. voor doden Mariska Peters

Gepubliceerd op 4 mei 2016 om 10:41

Johan P. is woensdagochtend veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn 21-jarige nichtje Mariska Peters in februari 2015. De rechter in Arnhem achtte bewezen dat de vrouw uit Nijmegen eerst door haar oom oraal werd verkracht en daarna gewurgd. Vervolgens vervoerde hij het lichaam om het ergens anders te verbergen

De 52-jarige verdachte was woensdagochtend niet aanwezig om zijn straf aan te horen. De rechter begon met te stellen dat de rechtbank de telefoongegevens van Oom Johan als rechtmatig bewijs beschouwt. In zijn telefoon stond een sms-bericht waarin hij zijn nichtje oproept om samen een pakketje drugs te bezorgen. De rechter acht bewezen dat de twee op de nacht van de moord, van 8 op 9 februari 2015, een afspraak hadden.

,,De verdachte kon die nacht ongezien tbs-kliniek Pompe verlaten", aldus de rechter. Johan zat daar destijds op de open afdeling, waar hij in de laatste fase van zijn tbs-behandeling was toen Mariska verdween.

Het signaal van zowel zijn telefoon als van de telefoon van Mariska was aangetroffen op de vindplaats van het lichaam in natuurgebied de Hatertse Vennen. De rechter acht bewezen dat Mariska is gewurgd en dat haar lichaam daarna is verplaatst naar die locatie, waar het op 22 februari van dat jaar werd gevonden.

Verkrachting
Ook orale verkrachting en doodslag van Mariska door Johan kan volgens de rechter worden bewezen. ,,De verdachte doodde Mariska omdat hij haar verkrachtte en hij zijn straf wilde ontlopen."

De rechtbank beschouwt Johan P. als ontoerekeningsvatbaar. Hij krijgt daarom geen maximale celstraf, maar 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.

De rechters tillen er daarbij zwaar aan dat P. hielp zijn nichtje te zoeken, zijn familie troostte en zich liet troosten. Ook liep hij voorop in een stille tocht en hielp hij haar kist te dragen. Al die tijd zei hij niets tegen zijn familie, die hem steunde bij zijn terugkeer in de maatschappij.

 

 Door: Redactie AD/ Foto: ANP/AD/Do Visser

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.