Belgische veiligheidsexpert: Nieuwe aanslagen mogelijk

Gepubliceerd op 4 mei 2016 om 10:54

In een universitaire lezing heeft Jaak Raes, de topman van Belgische inlichtingen- en veiligheidsdienst, dinsdag herhaald dat nieuwe aanslagen in België mogelijk blijven. Tegelijkertijd waarschuwde hij ook voor eventuele gewelddadige reacties van extreemrechts. ,,Daar mogen we evenmin blind voor blijven", stelde Reas.

,Daesh (Islamitische Staat, red.) is iets wat ons wakker houdt. Op langere termijn mogen we misschien nog wel meer aanslagen verwachten. Dat is een weinig rooskleurig verhaal, ik geef het toe", zei Raes tegen Antwerpse studenten van de opleiding Veiligheidswetenschappen.

Tegelijkertijd waarschuwde hij voor mogelijke tegenreacties. ,,Een nieuwe polarisering kan op komst zijn. Denk aan de marsen van Pegida, denk aan gewelddadige reacties vanuit extreemrechts", stelde de topman van Staatsveiligheid.

Negatief imago
,,Daar mogen we niet blind voor blijven, dat een aantal mensen wel eens graag misbruik maakt van het negatieve imago dat door sommigen wordt opgehangen van de héle moslimgemeenschap, terwijl het uiteraard maar gaat over een aantal, enkelingen die zich aan de jihad overgeven."

De Belg ziet ook een aantal 'oude klanten uit het criminele circuit terugkomen' in de jihadistische strijd: ,,Mensensmokkelaars, leveranciers van valse papieren en wapens lijken een toekomst te hebben gevonden in het jihadisme en de oorlogsmachinerie die ermee samenhangt. Dit kan je enkel aanpakken door goede samenwerking", klonk het.

Trend daalt niet
Raes waarschuwde ook voor 'hoeraberichten' over een mogelijke afname van naar het buitenland vertrekkende jihadstrijders: ,,Het gaat om een permanente dynamiek. Ik weet dat minister Jambon (van Binnenlandse Zaken, red.) onlangs in de media verklaarde dat de trend dalend is, maar ik moet hem ontgoochelen. Als we op over de langere termijn kijken, vanaf november 2011 tot vandaag, dan blijft die dynamiek ongeveer gelijk".

 

Door: Redactie AD/ Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.