Top Ymere kreeg vorig jaar nog hoge salarissen en vertrekpremies

Gepubliceerd op 6 mei 2016 om 09:35

Woningcorporatie Ymere betaalde vorig jaar nog hoge salarissen en vertrekpremies aan directeuren. De SP heeft hierover vragen aan het college gesteld.

d211100c-1989-4496-a0be-94ec351faa8d-1.jpg

Financieel directeur Ber Bosveld, ontving 288.000 euro. De topvrouw, Karin Laglas, had een salaris van 230.000 euro.

Een directielid die in 2014 uit de top vertrok, kreeg in 2015 nog 228.000 euro salaris uitgekeerd voor andere werkzaamheden en een vertrekkende directeur projectontwikkeling kreeg een ontslagpremie mee van 494.000 euro.

Dit blijkt donderdag uit het jaarverslag van Ymere. De topsalarissen zitten bij Ymere nog steeds ruim boven de zogeheten WNT-norm, naar de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector, die vorig jaar op maximaal 178.000 euro lag.

De wet was overigens in 2015 nog niet van kracht. Daarnaast had Ymere ook nog eens vier directieleden die wel volgens deze norm zijn betaald.

Verhouding
Gemeenteraadslid Erik Flentge (SP) heeft schriftelijk vragen aan het college gesteld. Flentge vindt dat de salarissen en vertrekpremies niet in verhouding staan tot de financiële situatie bij de corporaties, en dat ze niet passen bij de sociale rol van corporaties.

Ook staat het beloningsniveau volgens Flentge in contrast met de hoge huren en de draagkracht van huurders. Ook het hoge aantal directeuren verwondert hem.

Erik Flentge: "Je moet maar durven zulke salarissen op te strijken, terwijl de sociale woningvoorraad in Amsterdam onder druk staat." De hoogte van de salarissen is wettelijk toegestaan. Ook is Ymere verplicht de vertrekregelingen te betalen als die in de arbeidscontracten zijn overeengekomen.

Inkomens
"Veel mag kennelijk," aldus Flentge,  "maar zolang huurders huren moeten betalen die  hun inkomens nauwelijks toelaten en er nog steeds sprake is van achterstallig onderhoud, blijf ik mij hier fel tegen verzetten. Waar huurders krom liggen strijken de dames en heren hier tonnen op."

Volgens de SP gaat het om de 'hoogst mogelijke salarissen'. Die zijn alleen nog mogelijk omdat een wet betreffende normering topinkomens bij zorginstellingen en corporaties vertraging opliep. Dat kwam omdat politici het er niet over eens konden worden. Het verbaast de SP dat Ymere nog altijd van dat gat gebruik maakt.

Maatschappelijke projecten
In de vragen aan het college zet de SP ook vraagtekens bij de 228.000 euro die aan oud-bestuurder Pieter de Jong zijn betaald voor een gecreëerde nieuwe functie, "directeur maatschappelijke projecten". De SP vraagt zich af of daar wel werk voor is verricht op directieniveau.

Ymere meldde donderdag dat de (ex-)directieleden gewoon gebruik maken van de regelingen waar zij recht op hebben. "De ontslagpremies zijn ook conform met wat in het sociaal plan is afgesproken met de vakbonden," aldus woordvoerder Amanda Kapel.

 

Door: Redactie: Het parool: TON DAMEN  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.