Bevrijd zwangere uit houdgreep vroedvrouw

Gepubliceerd op 6 mei 2016 om 11:57

Nederland heeft een relatief hoge babysterfte, constateren Rob Kottenhagen en Kenneth Watson. Vrouwen moeten makkelijker naar het ziekenhuis kunnen om te bevallen.

media_xl_3784338-1.jpgDe Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft de strijdbijl opgepakt. Formeel om 's werelds 'beste' verloskundige zorgsysteem te redden. Maar in werkelijkheid waarschijnlijk om invoering van integrale geboortezorg te torpederen en de uitzonderlijke machtspositie van zelfstandige verloskundigen veilig te stellen.

Onze geboortezorg ligt onder vuur sinds Nederland in 2003 én 2008 een van de drie Europese landen was met de hoogste babysterfte. Onderzoek documenteerde herhaaldelijk dat zelfstandige verloskundigen vaak de plank misslaan in hun beoordeling of een zwangere extra medische hulp (van een gynaecoloog) nodig heeft. Hun 'risicoselectie', zoals deze beoordeling heet, is lang niet zo betrouwbaar als de KNOV beweert.

Zelfstandige verloskundigen miskennen geregeld foetale groeivertraging - een risicofactor voor babysterfte (in de baarmoeder) - en sturen zwangeren laat door. Zij laten 'risicozwangeren' hun bevalling ook vaak thuis starten, terwijl een ziekenhuisbevalling geïndiceerd is. Jaarlijks verwijzen zij een op de drie zwangeren tijdens de thuisbevalling van het eerste kind door naar het ziekenhuis (gynaecoloog). Honderden baby's lopen daarbij risico op geboorteschade door zuurstofnood; zo zij daar niet aan overlijden.

Verwerpelijk paternalisme
Deze observaties verklaren de hoge babysterfte niet volledig, maar vragen wel om actie. Activistische verloskundigen vinden echter dat de samenleving 'enig extra gezondheidsrisico' voor vrouw en kind moet accepteren om medicalisering van zwangerschap en geboorte een halt toe te roepen. Moreel verwerpelijk paternalisme.

Jouw baby zal maar 'de statistische pechvogel' zijn, die geofferd wordt op het altaar van deze verloskundige ideologie. Het is dan ook een gotspe dat de KNOV nu weer het alleenrecht claimt om te beslissen 'wat het beste is voor zwangere en kind'. Haar recente pleidooi voor zelfbeschikkingsrecht van zwangeren is blijkbaar slechts een maskerade van waar het echt om gaat: het belang van haar leden. Die hebben zwangeren nu in een houdgreep, en houden dat graag zo.

Alleen met een medische indicatie ontkomen zwangeren aan verplichte begeleiding van zelfstandige verloskundigen (inclusief thuisbevalling) en kunnen zij kosteloos bevallen in een geboortecentrum of ziekenhuis. Kiezen 'gezonde' zwangeren daarvoor, dan moeten zij 333 euro (bij)betalen. Willen of kunnen zij dat niet, dan moeten zij thuis bevallen.

Door: Redactie Trouw: Kenneth Watson en Rob Kottenhagen Foto: thinkstock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.