Moeder tegen doodrijder: “We waren een gelukkig gezin, maar jij hebt dat kapotgemaakt”

Gepubliceerd op 7 mei 2016 om 18:11

De automobilist die vorig jaar fietser Thomas Suys (18) uit Lebbeke doodreed vlak bij zijn huis in de Brusselsesteenweg in Lebbeke, riskeert twee jaar cel.

Hij reed 110 kilometer per uur waar maar 70 kilometer per uur toegelaten was. “Uw leven gaat verder, dat van ons is gestopt”, getuigde Thomas’ moeder gisteren op de politierechtbank.

 Meer dan vijftig vrienden, kennissen en familieleden van Thomas Suys woonden vrijdagochtend het proces bij in de politierechtbank van Dendermonde. Op de beklaagdenbank zat Wesley V. (36) uit Lebbeke. De man reed op die maandag 22 juni om 16 uur Thomas Suys dood vlak voor zijn ouderlijk huis. Suys, een deel van een tweeling, had net zijn laatste examen afgelegd, en was dat gaan vieren met zijn kameraden in de jeugdclub. Toen hij terugkeerde en aan zijn huis in de drukke Brusselsesteenweg wou oversteken, werd hij gegrepen. “Hij kwam vanachter de auto's toen ik voorbijreed”, zei V. “Ik had hem niet gezien, en hij had mij niet gezien.”

“Thomas moest voorrang verlenen, maar niet aan iemand die hij niet kon zien en die aan minstens 110 kilometer per uur reed”, zette Edward Pieters, de advocaat van de familie uiteen. “De ravage die werd aangericht, was enorm. De moeder van Thomas had de klap gehoord en vond haar eigen zoon op straat. Er lagen brokstukken tot bijna honderd meter verder. Het was een hallucinant tafereel. Een paar dagen na het ongeval viel er bij het parket een brief in de bus waarin Wesley V. om bijstand vroeg omdat hij een aanrijding had gehad met ‘een dronken fietser’. Van dronkenschap was bij Thomas helemaal geen sprake. Hij had twee pintjes gedronken en zat onder het strafbare gehalte.”

"Mondje houden"

Een getuige van het ongeval verklaarde dat de passagier in de auto van Welsey V. meteen na het ongeval tot tweemaal toe had geroepen dat hij te hard had gereden. Nog volgens die getuige zou V. ter plaatse iedereen aangesproken hebben “om zijn mond te houden”.

Wesley V. ontkende die aantijgingen, en zei dat hij nog de eerste zorgen had toegediend aan het slachtoffer. “Hij kan niet afgeschilderd worden als een groot crimineel”, pleitte zijn advocaat. “Hij heeft het ongeval willen maar niet kunnen voorkomen. Ze konden elkaar tot voor 44 meter voor de aanrijding niet zien. Mijn cliënt kon iets doen aan zijn snelheid, maar niet aan de botsing.”

"Roekeloos en egoïstisch"

Het openbaar ministerie vroeg twee jaar cel, twee jaar rijverbod en 3.000 euro boete voor V. “Deze man reed roekeloos en egoïstisch met een dramatisch ongeval als gevolg”, vond de openbaar aanklager. “Zoiets vraagt om een zware bestraffing.” Wesley V. werd in het verleden ook al veroordeeld voor partnergeweld en drugsgebruik.

Aan het einde van het proces richtte de moeder van Thomas Suys zich tot Wesley V. “We waren een gelukkig gezin”, getuigde Ria Putteman geëmotioneerd. “U heeft dat helemaal kapotgemaakt. Of vindt u het normaal om 110 per uur te rijden op een baan waar maar 70 mag? Thomas zou die week samen met zijn tweelingzus zijn proclamatie gaan vieren. Wat een feest moest worden voor ons allemaal, werd een grote ellende. Ons gezin werd uiteengerukt. Uw leven gaat verder, dat van ons is gestopt. Ik heb mijn eigen zoon zien liggen op straat. Dat is een beeld dat ik nooit kan vergeten. U heeft onze levensvreugde afgenomen.”

Vonnis op 20 mei.

By Editorial Standard: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.