Econoom uit vliegtuig gehaald om 'terroristische berekeningen'

Gepubliceerd op 8 mei 2016 om 13:53

De Italiaanse econoom Guido Menzio is een vooraanstaande professor in de Verenigde Staten. Maar door de combinatie van een onleesbaar handschrift, zijn accent en zijn donkere haar werd hij aangezien voor terrorist.

Naamloos-57.png

Menzio was in afwachting van zijn vlucht van Philadelphia naar Syracuse op zijn plek in het vliegtuig alvast gaan werken aan een presentatie. De onleesbare en misschien Arabisch-achtige tekens die Menzio neerpende, alarmeerden echter een medepassagier. 

De vrouw probeerde nog een gesprek aan te knopen met Menzio maar de Italiaan was te geconcentreerd op zijn berekeningen en kapte het af. Nog meer reden voor onrust en zijn buurvrouw besloot een briefje te schrijven aan het cabinepersoneel waarin ze zei ziek te zijn. 

Rechtsomkeert
Het vliegtuig, dat al op weg was naar de startbaan, keerde plotseling om en de vrouw werd bij de gate van boord gehaald. In eerste instantie werden de vragen van passagiers nog met een smoes beantwoord tot de gezagvoerder zelf Guido Menzio kwam ophalen. 

Hij werd kort ondervraagd door veiligheidsagent en toen pas werd duidelijk wat er aan de was. De vrouw was niet ziek maar was bang geworden door de onleesbare tekens van Menzio, zijn baardje en zijn (voor de vrouw) vreemde accent. Ook al was hij netjes gekleed in Diesel en Lacoste, toch 'klopte er iets niet aan hem', had de vrouw gezegd. 

'Het is wiskunde!'​
Menzio, vorig jaar nog onderscheiden als één van de meest veelbelovende Italiaanse economen, kon alleen maar lachen. "Ik was bezig een differentiaalvergelijking uit te werken", zegt hij tegen de Washington Post. Nadat hij zijn berekeningen liet zien, mocht hij weer aan boord. Zijn 'alerte' buurvrouw nam een andere vlucht.

Verbazing en frustratie overheersen bij Menzio, zegt hij. "Het systeem is kapot, er wordt niet efficiënt informatie vergaard. Het protocol is zo abrupt. Iemand alarmeert en meteen wordt alles stilgelegd zonder dat er iets gecheckt wordt. Alles is op zo'n moment afhankelijk van wat iemand meldt. Hopeloos."

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: Penn Economics

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.