Autobranden teisteren land

Gepubliceerd op 9 mei 2016 om 11:12

AMSTERDAM - Autobranden zijn een plaag aan het worden. Op meerdere plekken in het land gingen de afgelopen maanden in totaal honderden auto’s in vlammen op, vaak geconcentreerd in een klein gebied.

Naamloos-82.png

„Het zijn regionale golven, veroorzaakt door zieke geesten”, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Afgelopen nacht was het op diverse plaatsen in het land weer raak. In Vlaardingen ging aan de Abel Tasmanlaan een auto in vlammen op, in Amsterdam-Noord stond een wagen aan de Elpermeer in brand. In Purmerend brandde een hybride auto uit in de Stremselstraat. Twee andere auto's die ernaast stonden liepen eveneens brandschade op. Tien dagen geleden brandde nog twee auto's en een schuur uit in de nabijgelegen Kaasvormstraat.

Aan de Lunenburg in de de laatste dagen zo door branden geteisterde Edese wijk Veldhuizen werd opnieuw geprobeerd een auto in brand te steken.

De lijst met regio’s die geteisterd wordt door autobranden, wordt almaar langer. In Deventer zijn in een jaar tijd ruim dertig auto’s in brand gestoken. In Vlaardingen staat de teller alleen dit voorjaar al op elf afgebrande auto’s. Ede kampt momenteel met een groep voornamelijk Marokkaanse relschoppers die aan de lopende band wagens in de fik steken. De afgelopen maanden was het ook raak in onder meer Maastricht, Heerlen, Culemborg, Reusel, Voorburg en Arnhem.

Hoewel de oorzaken per regio verschillen, zorgen autobranden altijd voor veel onrust en angst onder buurtbewoners, vertelt brandweerwoordvoerder Allard Schimmel (Gelderland-Midden). „Het financiële aspect is van ondergeschikt belang: mensen maken zich zorgen om hun veiligheid. Een autobrand kan makkelijk overslaan naar een heg, een schuur of een woonhuis. Dan zijn de gevolgen niet te overzien.”

Voor de brandweer is een autobrand niets bijzonders, vertelt woordvoerder Schimmel. „Het komt zo vaak voor… Meestal is het een kwestie van zorgen dat het vuur niet overslaat en de wagen rustig laten uitbranden.” Blussen heeft dan weinig zin. „Er valt toch niks meer te redden.”

Door Redactie Telegraaf.nl/ Foto: Roel Dijkstra

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.