Publicist voor rechter om bomdreigingen en laster

Gepubliceerd op 13 mei 2016 om 11:31

Publicist Micha Kat moet zich vrijdag opnieuw verantwoorden voor een reeks misdrijven. Hij staat in hoger beroep terecht voor valse bommeldingen, laster, smaad, belaging, vernieling, belediging, opruiing tegen de Gouden Koets en ontkenning van de holocaust.

Naamloos-306.pngKat werd eerder veroordeeld. Slachtoffers van hem zijn onder meer NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, Telegraaf-journalist Bart Mos en Elsevier-journalist Gerlof Leistra.

De voormalig medewerker van NRC is door de jaren heen gaan geloven in de meest vreemde complotten. Hij staat vooral bekend om zijn felle en onorthodoxe strijd tegen de van misbruik beschuldigde voormalig topambtenaar Joris Demmink. Zo pleegde hij onder meer een valse bommelding bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie en een advocatenkantoor. Een receptioniste van het ministerie herkende de stem van Kat echter meteen toen hij vertelde dat 'Demmink binnen een uur moet worden afgeleverd bij het politiebureau. Anders vallen honderden doden'.

Kat werd in maart 2013 voor de lange reeks strafbare feiten, waaronder het typeren van de holocaust als een 'hoax', veroordeeld tot een celstraf van 345 dagen, waarvan een deel voorwaardelijk. Omdat hij tegen die veroordeling in hoger beroep ging, moet hij zich nu vrijdag opnieuw verantwoorden bij het Hof in Arnhem.

Gouden Koets
Kat heeft een lange dagvaarding op zijn naam staan. Zo beschuldigde hij diverse journalisten van betrokkenheid bij kindermisbruik. In 2011 riep hij lezers van zijn website op om de Gouden Koets te eren met 'muntstukken, voedsel, rollen wc-papier, wc-borstels en andere nuttige zaken'. Volgens de rechtbank was dat opruiend van aard. De rechtbank kwam in maart 2013 dan ook tot een deels onvoorwaardelijke celstraf, mede omdat de opvattingen van Kat 'afwijkenvan de geldende norm, waardoor een reële kans op recidive bestaat'.

Op de vlucht
Het is vrijwel zeker dat de publicist zelf niet zal verschijnen tijdens zijn rechtszaak. Hij is inmiddels gevlucht naar Ierland. Hoewel hij zelf in hoger beroep is gegaan, durft hij naar eigen zeggen niet meer naar Nederland te komen. Kat is in verband met een eerdere veroordeling wettelijk verplicht om zijn dna af te staan, maar wil dit niet. In een telefonische reactie laat hij weten bang te zijn dat het Openbaar Ministerie hem 'aan een moord zal linken'.

Tijdens een eerdere rechtszaak bleek al dat Kat, volgens zijn eigen advocaat, last heeft van angststoornissen. Het OM heeft de publicist laten weten hem inderdaad te zullen arresteren als hij op Schiphol landt. Micha Kat wil daarom naar eigen zeggen alleen komen als hij een 'vrijgeleide' krijgt en zijn dna niet hoeft af te staan.

Complot
Volgens Kat zijn de rechtszaken tegen hem allemaal vals en in scène gezet. De publicist gelooft heilig in een complot tegen hem. De overheid zou hem de mond willen snoeren omdat hij op zijn website kritisch schrijft over het vermeende misbruik van jonge mannen door Joris Demmink.

Kat is al jaren niet meer actief in de reguliere Nederlandse journalistiek. Hij werd 'geroyeerd' als lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) na een doodsbedreiging aan het adres van Telegraaf-journalist Bart Mos.

De publicist beheert nu vanuit een budgethostel in Ierland een website waar hij met grote regelmaat en zonder bewijs journalisten en politici linkt aan kindermisbruik. Ook stelt hij dat de Nederlandse overheid zowel Theo van Gogh als Pim Fortuyn om het leven heeft gebracht. In 2015 werd hij nog veroordeeld tot een celstraf van tien maanden omdat hij hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS koppelde aan kindermisbruik.

Uitstel
Kat wil een dag voor de rechtszaak niet meer reageren op zijn zaak. Hij heeft altijd gezegd dat het OM zijn rechtszaken in hoger beroep bewust uit blijft stellen om hem vleugellam te maken. Op zijn weblog staat echter te lezen dat hij nu zelf uitstel wil. Hij heeft zijn advocaat naar eigen zeggen de opdracht gegeven om dat zo nodig mogelijk te maken met een wraking. Het Hof in Arnhem heeft inmiddels besloten vrijdag geen audiovisuele opnames toe te staan in verband met het bijzondere karakter van de zaak.

Door Redactie: AD/ Laurens Kok Foto: Powned.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.