Gepakte 'jihadi' blijkt knul met te veel praatjes

Gepubliceerd op 13 mei 2016 om 11:47

Een Syrische vluchteling, vorig jaar opgepakt omdat hij een IS-strijder zou zijn, lijkt toch geen gevaarlijke terrorist.

Mohanned B. (19) zou tegen medevluchtelingen in Zaandam hebben gezegd dat hij bij IS hoorde en zit sindsdien in de cel. Hoewel justitie dacht een stevige zaak te hebben, lijkt B. zich vooral stoer te hebben willen voordoen.

Gedragswetenschappers hebben na onderzoek vastgesteld dat er 'geen aanwijzingen' zijn dat hij lid is van een terreurgroep, blijkt uit stukken in handen van het AD.

Bang
B. zou alleen maar hebben 'opgeschept' dat hij van IS was, toen hij zonder zijn familie in een azc kwam vol 'oudere en hardere' vluchtelingen. ,,Ik was gewoon bang,'' verklaarde hij tijdens verhoren. B. verloor in Syrië twee broers door de oorlog.

Gedragsdeskundigen beamen dat B. zich waarschijnlijk probeerde staande te houden met onzinverhalen. Volgens hen gaat het eerder om een 'onrijpe jongeman' die 'in een vreemde en onzekere situatie' hooguit 'onverstandige uitlatingen' heeft gedaan.

De aanhouding van B. op een azc in Zaandam werd gezien als bewijs dat zich onder de vluchtelingenstroom ook terroristen zouden bevinden. Vooral de PVV haalde de zaak meermaals aan in het parlement.

Grootspraak
Volgens de advocaat van B. kan die stelling van tafel. ,,Er is in het dossier geen bevestiging dat hij lid is geweest van een terroristische organisatie. Het was grootspraak, hoe onverstandig dat ook was,'' stelt raadsman Paul Verweijen. Volgende week is er een zitting in de zaak tegen B. Verweijen kondigt aan dat hij om B.'s voorlopige vrijlating gaat vragen.

Door Redactie: AD/ Tobias den Hartog Foto: Privéfoto Mohanned B

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.