'Nationale Politie krijgt dit jaar nog 188 miljoen euro extra'

Gepubliceerd op 14 mei 2016 om 10:41

De Nationale Politie krijgt er dit jaar nog 86 miljoen euro extra bij, naast eerder toegezegde 102 miljoen euro. Dat staat in de Voorjaarsnota die uiterlijk op 1 juni naar buiten komt. Dit melden bronnen aan Nieuwsuur en persbureau ANP. Het politieapparaat kampt met een groot financieel probleem

Naamloos-343.pngVolgens Nieuwsuur is van het bedrag 86 miljoen echt nieuw geld. De andere 102 miljoen zou al eerder zijn toegezegd in verband met de extra kosten die de politie maakt in het kader van de vluchtelingencrisis, terrorismebestrijding en hogere cao-kosten. De politiek kampt volgens het programma dit jaar met een tekort van zo'n 170 miljoen.

De Nationale Politie heeft te maken met structurele onderfinanciering, zei Erik Akerboom eind maart toen hij aantrad als nieuwe korpschef van de Nationale Politie. Eerder onderzoek wees uit dat de reorganisatie van de politie nog eens 250 tot 300 miljoen extra gaat kosten.

Haperende reorganisatie

In 2011 kreeg voormalig korpschef Gerard Bouman de zware taak 26 regionale korpsen om te smeden tot één Nationale Politie met 65 duizend werknemers. De reorganisatie zou twee jaar in beslag nemen, van 2013 tot 2015. Daarna kreeg de politie nog drie jaar om de nieuwe organisatie te 'harmoniseren en optimaliseren'.

Al in 2014 stapelden de problemen zich op. Het ziekteverzuim steeg, de ict-kosten vielen hoger uit, het vertrouwen in de politietop was tanende en duizenden agenten kwamen in het geweer tegen de nieuwe functies die ze kregen toegewezen.

Eind vorig jaar kondigde Bouman aan te vertrekken. 'Ik heb de afgelopen jaren het schip vlot getrokken en in beweging gezet. De volgende fase vraagt iemand die omzichtiger kan manoeuvreren', zei Bouwman. 'Daar leent mijn karakter zich niet voor.'

Door Redactie Volkskrant: Door: Joost De Vries Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.