Niet pedofielen, maar toeristen en zakenmensen grootste daders sekstoerisme

Gepubliceerd op 14 mei 2016 om 11:18

Sekstoerisme neemt wereldwijd toe doordat reguliere toeristen en zakenmensen zich steeds vaker vergrijpen aan kinderen. De meeste daders waren niet van plan een kind te misbruiken, maar doen het omdat de gelegenheid zich voordeed en ze het gevoel hebben ermee weg te kunnen komen. Deze gelegenheidsdaders, en niet pedofielen, zijn de grootste groep misbruikers.

Straatkinderen in Senegal.

Dit meldt Defence for Children, onderdeel van kinderrechtennetwerk ECPAT International, dat donderdag het omvangrijke onderzoek 'Offenders on the Move' publiceerde over sekstoerisme. Volgens de onderzoekers is de kans dat kinderen (tot 18 jaar oud) slachtoffer worden van seksuele uitbuiting toegenomen doordat de toeristische sector de afgelopen 20 jaar enorm is gegroeid. 'Zelfs de meest afgelegen delen van de wereld worden nu bezocht voor plezier of werk.'

De ontwikkeling dat toeristen, vrijwilligers, expats en mensen die op zakenreis zijn zich schuldig maken aan misbruik, maakt het ingewikkeld om maatregelen te treffen. 'De typische dader' bestaat immers niet, schrijft Defence for Children. 'Blanke, westerse, rijke mannen van middelbare leeftijd zijn niet langer de typische daders.' Veel reizende daders blijken afkomstig te zijn uit het land of de regio waar het misbruik plaatsvindt. Dit zorgt voor nieuwe problemen in de aanpak ervan, omdat daders in bijvoorbeeld Azië vaak niet worden vervolgd.

Niet alleen de daders zijn lastig in kaart te brengen. Geen enkel kind is immuun, schrijven de onderzoekers. 'Slachtoffers zijn niet alleen arm.' Sommige kinderen zijn wel kwetsbaarder dan anderen, zoals gemarginaliseerde kinderen, onder wie minderheden en straatkinderen. Maar ook in rijke landen is sekstoerisme veelvoorkomend.

Aan het onderzoek 'Offenders on the Move' werkten tientallen organisaties mee van over de hele wereld. De conclusie dat sekstoerisme toeneemt is gebaseerd op zeventig landenrapporten, waaruit veelal (uit veldwerk) blijkt dat het aanbod van seks met kinderen toeneemt. Theo Noten van Defence for Children erkent dat geen exacte, vergelijkbare landencijfers ten grondslag liggen aan hun onderzoek, wat het rapport niet volledig maakt.

Schaamte en gebrekkige data

Zo zorgt bijvoorbeeld schaamte ervoor dat veel slachtoffers zwijgen over misbruik. Ook houden landen vaak gebrekkige data bij. In West-Europa zijn bijvoorbeeld meer gevallen van sekstoerisme bekend dan in Oost-Europa, wat een vertekend beeld geeft.

Aysel Sabahoglu, kinderrechtenmedewerker van Terre des Hommes, herkent desalniettemin het geschetste beeld uit het rapport. 'Uit ons veldwerk in bijvoorbeeld de Fillipijnen blijkt ook dat kinderen, door internet en mobiele telefonie, steeds vaker verstrikt raken in seksnetwerken', zegt Sabahoglu. 'Ook het beeld dat wij van de daders hebben komt overeen. Die komen veelal door toeval op het strand of in een bar in aanraking met sekstoerisme.'

Rik Goverde van hulporganisatie Save the Children, net als Terre de Hommes niet betrokken bij het onderzoek, vindt het plausibel klinken dat groeiend toerisme zorgt voor meer sekstoerisme. Hetzelfde gaat volgens hem op voor de toenemende vluchtelingenstroom: hoe meer mensen op de vlucht, hoe groter de kans dat kwetsbare kinderen in handen vallen van mensen die het verkeerde met ze voor hebben. 'We zien dit bijvoorbeeld bij kinderen uit Nigeria, die vaak alleen op de vlucht zijn, en een groot risico lopen in handen te vallen van onder meer de Europese seksindustrie.'

Door Redactie Volkskrant: Door: Pieter Hotse Smit Foto: AFP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.