Gaat bij een Brexit het licht uit in de Londense City?

Gepubliceerd op 14 mei 2016 om 11:37

Het financiële centrum van de Europese Unie heeft een spilpositie bij de handel met de eurozone. Maar die gunstige positie kan de City verliezen als de Britten ervoor kiezen de EU te verlaten. "De risico's zijn enorm."

Hij glundert al bij de gedachte. "Een leven zonder de Europese Unie? Daar zou het hele Verenigd Koninkrijk zo van opbloeien!" Robert Hiscox (73) is oprichter van Hiscox Ltd, een beursgenoteerde verzekeraar die al tientallen jaren actief is in de City. En hoewel Hiscox de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots is gepasseerd, is hij gepassioneerder dan ooit. Hij voert samen met honderd andere prominente Britse zakenlieden campagne om zijn land op 23 juni uit de EU te laten stappen bij het referendum.

Volgens de verzekeringsman zitten de Britten in de wurggreep van Brussel. "De EU is als een octopus, die zijn tentakels om je heen legt. Zij maken regels die juist anti-business zijn, die zaken doen moeilijker maken." Wat wil je ook, stelt Hiscox, 28 landen die mee kunnen beslissen over regelgeving, dat is een garantie voor ellende. "De City is het sterkste financiële centrum van de EU. Dus als we de sterkste zijn, waarom zitten we dan in een Unie met 27 andere landen die niet zo goed zijn als wij, maar ons wel mogen vertellen hoe we het moeten doen?"

Enorme risico's
Toch is het Brexit-geluid in de City in de minderheid. Op de paar vierkante kilometer van Londen werken ruim zevenhonderdduizend mensen. In totaal zijn in Groot-Brittannië 2,2 miljoen banen verbonden aan de financiële sector, goed voor 12 procent van de Britse economie. Tussen de hoge bankgebouwen, met bijnamen als de Gherkin (de augurk) of de Walkie Talkie, is het altijd druk. Het geklak van hakkendragende dames die in hoog tempo over de straten lopen wordt afgewisseld met altijd druk telefonerende heren in maatpak. Het werken houdt hier nooit op.

Maar verschillende buitenlandse banken hebben al gedreigd delen weg te halen, mochten de Britten ervoor kiezen de EU te verlaten. Amerikaanse zakenbanken als JP Morgan en Goldman Sachs overwegen te verhuizen en Franse banken zullen in dat geval personeel naar Parijs verplaatsen.

De Nederlandse ING Bank, met 650 werknemers vertegenwoordigd in Londen, spreekt dat nog niet hardop uit. "Wij zitten hier al jaren. Maar ook wij verwachten zeker dat het consequenties zal hebben. Voor onze klanten en voor ons als bank. De risico's zijn enorm. Hoe groot precies, dat is nu alleen nog moeilijk in te schatten", zegt James Knightley, senior econoom bij ING in Londen.

Onzekerheid
ING maakt net als veel andere banken handig gebruik van het zogenaamde 'passporting'. Dat betekent dat je vanuit Groot-Brittannië en Londen, dat geen onderdeel is van de eurozone, wel makkelijk zaken kunt doen met landen in de eurozone. "Dat is voor ons het grootste voordeel van het Britse EU-lidmaatschap. Dat maakt de City voor alle in Europa opererende banken zo belangrijk. Maar mochten de Britten uit de EU stappen, dan is het zeer de vraag of dat mogelijk blijft", zegt Knightley.

ING vreest dat een Brexit enorme schade zal aanrichten aan de economie. "De onzekerheid die het veroorzaakt zal investeringen stopzetten, banen kosten en ook de koers van het pond zal flink dalen, misschien wel met twintig procent."

Toch laat verzekeraar Hiscox zich niet van de wijs brengen door alle doemscenario's. Hij weet zeker dat de City zal overleven.

"Niemand weet precies wat er gebeurt als we er uitstappen. En er volgt sowieso een periode van twee jaar waarin we met de EU over onze uittreding zullen onderhandelen. Dat is voldoende tijd om de onzekerheid weg te nemen. En we zijn een ondernemersvolk, wij vinden onze weg naar boven. Juist zonder EU."

Door Redactie Trouw: Tim de Wit Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.