Pablo Escobar van de Balkan spoorloos

Gepubliceerd op 15 mei 2016 om 12:37

De man die leiding zou geven aan een Albanese criminele organisatie die in Nederland flink huishoudt, is na een grote politieactie van België en Griekenland spoorloos. De ’Pablo Escobar van de Balkan’ is een topambtenaar op het gebied van transport in Albanië.

images-26.jpgNederland wordt overspoeld door Albanese criminelen die zich hier bezighouden met de handel in cocaïne, wiet, wapens en mensen.

Alleen al in april pakte de politie in Amsterdam drie voortvluchtige criminelen op. Eén van was in Italië veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar, de ander werd door de Belgische politie gezocht. In december nog werden twee Albanezen neergeschoten in Amsterdam.

Aan één van de machtigste Albanese criminele organisaties die in ons land actief is, deelden de Belgische en Griekse politie de afgelopen weken een flinke tik uit. Het is een bende die vertakkingen heeft in heel Europa en zou grossieren in de handel in coke en wiet waarmee jaarlijks honderden miljoenen euro’s worden verdiend.

De Griekse politie ziet de Albanees Klemend Balili als de grote man achter deze organisatie, die een stevige poot heeft in Nederland en België. Volgens de federale politie in België beschikt de clan, waarvan deze maand achttien leden werden garresteerd, in heel Europa over transportbedrijven die zorgen voor distributie van de drugs in speciale compartimenten van vrachtwagens.

In dat perspectief gezien is de achtergrond van Balili interessant. De man die in Griekenland en Albanië wordt omschreven als de ’Pablo Escobar van de Balkan’, naar de Colombiaanse drugsgigant, is een topambtenaar op het gebied van transport. Omdat hij is opgedoken in het grote politieonderzoek, is Balili ontheven uit zijn functie.

Griekenland verzocht om het vermeende kopstuk van de criminele organisatie, maar kreeg van vertegenwoordigers van de Albanese politie te horen dat ze hem vanwege zijn politieke connecties niet konden arresteren. Nu is de man, zo schrijven Albanese en Griekse media, spoorloos. Balili was in 2006 al eens gepakt voor de smokkel van 750 kilo wiet.

De corruptie is Albanië is inmens. Ondanks de corruptie kreeg het land in 2014 wel de status van kandidaat-lid van de Europese Unie. Die vindt dat het land wel meer energie moet steken in de bestrijding van corruptie.

In 2014 belegerde de politie het dorp Lazarat. Een dorp dat dreef op de productie van en handel in wiet en volgens de Italiaanse politie een jaaromzet van 4,5 miljard euro had. Van de 400 zware criminelen op de lijst van gezochte personen komt bijna een derde uit Albanië.

De commotie in Albanië is nu groot. Wordt de ’Pablo Escobar van de Balkan’ een hand boven het hoofd gehouden door zijn warme contacten binnen de politie en de politiek? De kans is groot dat ook zijn naam en foto binnenkort opduiken op de lijst van Interpol.

Door Redactie Telegraaf.nl/ Mick van Wely

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.