Vondelingenkamer voor het eerst gebruikt

Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 09:48

Voor het eerst is in Nederland een baby bij een vondelingenkamer gebracht. Vorige week werd de baby in Groningen overgedragen aan vrijwilligers van de Stichting Beschermde Wieg nadat de moeder contact had opgenomen.

480x270-195.jpgDe baby is via de vondelingenkamer naar het ziekenhuis gebracht en daar onderzocht. Het kindje is helemaal gezond en is nu bij een crisispleeggezin. De moeder heeft nu een half jaar bedenktijd voor de baby definitief in een ander gezin wordt geplaatst.

Gegevens moeder liggen bij notaris

Om privacyredenen wordt niet bekendgemaakt of de baby een jongetje of een meisje is. Op verzoek van de stichting heeft de moeder haar gegevens achtergelaten in een gesloten envelop. Die ligt bij een notaris. Als het kind 16 jaar is, mag het de gegevens opvragen.

De stichting zegt opgelucht en dankbaar te zijn dat ze de vrouw op tijd heeft kunnen helpen. "We zijn tevreden met dit resultaat. Zowel de moeder als de baby is veilig."

Strafbaar 

De Stichting Beschermde Wieg werd in september 2014 opgericht en wil hulp bieden aan vrouwen die geen beroep kunnen of willen doen op de reguliere hulpverlening. Inmiddels zijn er vondelingenkamers in Groningen, Papendrecht, Middelburg en Oudenbosch. 

Volgens de wet zijn deze vondelingenkamers niet toegestaan. De politie heeft contact gehad met de stichting en doet onderzoek naar de zaak. 

De stichting vindt dat deze zaak aantoont dat de vondelingenkamers nodig zijn en dat daarom de wet moet worden aangepast. "De kinderen worden bij ons op een veilige manier te vondeling gelegd", zegt een woordvoerder van de stichting. 

Door: Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.