'Westerse wapens bedoeld om in Libië gezamenlijk IS te verslaan'

Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 09:58

"Met wapens alleen kun je terreurgroep Islamitische Staat niet verslaan", zegt correspondent voor de Arabische wereld Lex Runderkamp. Hij reageert daarmee in het NOS Radio 1 Journaal op de plannen van de VS om wapens te leveren aan Libië.

Naamloos-483.pngVolgens Runderkamp zijn de wapens vooral bedoeld om de neuzen in Libië dezelfde kant op te krijgen. "Naast IS zijn er veel milities actief in Libië, die tegen elkaar vechten. Het Westen probeert al maanden om de milities zover te krijgen dat ze die onderlinge strijd vergeten en IS als gezamenlijke vijand gaan zien."

En dat lijkt te lukken. "Het sentiment om IS te verslaan is er, maar het strategisch vernuft ontbreekt. Met westerse wapens en militaire adviezen moet de regering van nationale eenheid, die weinig macht heeft, de milities aan zich zien te binden. Zo kunnen ze samen IS verslaan, is de gedachte."

Vanuit Libië is het maar een kleine stap om Europa te bereiken.

Correspondent Lex Runderkamp
 

Het plan om wapens te leveren lijkt haaks te staan op het wapenembargo tegen Libië, dat vijf jaar geleden door de VN werd ingesteld toen de opstand tegen Kadhafi begon. "Maar de situatie wordt steeds dreigender. Het is moeilijk om cijfers te geven, maar IS groeit in Libië. En vanuit Libië is het relatief een kleine stap om, via Italië, Europa te bereiken. Daarom willen de grote mogendheden nu het embargo omzeilen."

Het is de bedoeling dat het wapenembargo van kracht blijft. De wapenleverantie moet worden gezien als een uitzondering, zeggen de VS en de vier andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, die het plan steunen.

Er kleven risico's aan de wapenleverantie, zegt Runderkamp. "De kans bestaat dat de wapens in verkeerde handen vallen. Dat hebben we eerder gezien in bijvoorbeeld Irak. Maar het Westen vindt toch dat het nu tijd is om de Libische regering bij te staan in de nieuwe oorlog tegen IS."

Weinig last van IS

Volgens Libië-kenner Gerbert van der Aa is het nog maar de vraag of Libië echt bereid is om als één man te vechten tegen IS. "Ik heb het idee dat de Libiërs zelf helemaal niet zoveel last hebben van IS", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. 

Het volk heeft wel andere dingen aan het hoofd, zegt Van der Aa. "In de twee grootste steden, Tripoli en Benghazi, hebben de mensen vooral last van de ingestorte economie. De olie-export is verwaarloosd, levensmiddelen zijn schaars en er is nauwelijks werk. Dat is voor de Libiërs veel ernstiger dan een groepje strijders van maximaal 10.000 man dat ergens in het midden van het land zit."

Door: Redactie NOS: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.