Studenten betalen meer huur dan wettelijk toegestaan

Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 11:36

Driekwart van de uitwonende studenten moet een hogere huur betalen dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Gemiddeld betalen studenten een kleine zestig euro per maand te veel.

Volgens voorzitter Stefan Wirken van LsVb is het tijd voor actie. ,,Studenten moeten vaak veel geld lenen om hun huur te betalen. Zeker nu ze ook nog eens hun basisbeurs kwijt zijn, is het belangrijk dat studenten niet te veel betalen en huisjesmelkers dus hard worden aangepakt."

Amsterdam
Studenten in Amsterdam zijn het duurste uit. Zij betalen maandelijks maar liefst €138,12 te veel huur. Na Amsterdam komt Utrecht. Hier betalen studenten gemiddeld €102,15 per maand meer dan toegestaan. De huisjesmelkerij beperkt zich echter niet tot de steden met de grootste kamernood. In alle studentensteden, behalve Enschede en Wageningen, zijn de huren gemiddeld hoger dan op basis van het puntensysteem zou mogen. Wirken: "Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid. In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel."

Checkjekamer
De LSVb roept studenten op te controleren of zij ook een te hoge huurprijs betalen op Checkjekamer.nl. ,,Het is belangrijk om actie te ondernemen als je te veel huur betaalt. Het kan je veel geld schelen en je helpt hiermee de strijd tegen huisjesmelkerij", aldus Wirken.

 Het onderzoek van de LSVb is gebaseerd op gegevens van de eigen website Checkjekamer.nl. Op deze site kunnen studenten controleren of hun huurprijs binnen de wettelijke normen valt. In 2015 vulden 2679 studenten een huurcheck voor hun kamer in. Deze studenten wonen verspreid over de grote en kleinere studentensteden in heel Nederland.

Door Redactie: AD/ Chris Klomp Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.