Wonen in regio Amsterdam steeds populairder

Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 11:46

Wonen in de regio Amsterdam wordt steeds populairder. Het aantal huishoudens in Amsterdam en omstreken, Almere en Haarlem neemt steeds verder toe.

Ook verhuizen mensen meer binnen de regio, vooral in de koopsector. De druk op de woningmarkt blijft daardoor groot, blijkt dinsdag uit een tweejaarlijks onderzoek van de Stadsregio Amsterdam.

In 2015 telde de Stadsregio Amsterdam, Almere en Haarlem 896.601 huishoudens. Dat is een stijging van 3,3 procent ten opzichte van 2013. De druk in de koopsector leidt tot hoge prijzen. Maar ook de belangstelling voor huurwoningen is groot. Volgens de Stadsregio is extra aandacht nodig om het sociale huursegment toegankelijk en betaalbaar te houden. De voorraad van dit soort woningen is namelijk afgenomen. Tegelijkertijd is wel minder sprake van 'scheefwoners', mensen met een hoog inkomen die in een goedkope huurwoning zitten.

Het aantal woningen in de vrije huursector neemt toe. De woonlasten in deze categorie zijn echter flink gestegen, waardoor het voor veel huishoudens met een laag middeninkomen niet mogelijk is in deze markt iets te huren. De Stadsregio constateert verder dat sprake is van vergrijzing op de woningmarkt, ondanks de toenemende instroom van jongeren.

Door Redactie: AD/ Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.