Digitale gezichtsreconstructie in zaak onbekende Utrechtse dode

Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 14:41

De politie heeft een digitale gezichtsreconstructie laten maken van een ongeïdentificeerd lichaam dat in december werd gevonden in de Vecht bij Utrecht.

Het gezicht van de man was in zo'n slechte staat dat het volgens de politie nodig was om een reconstructie te maken om hem te kunnen identificeren.

De zaak

Het lichaam van de onbekende man werd op zondag 20 december door een voorbijganger gevonden in het water van de Vecht in Oud-Zuilen, een dorp bij Utrecht. Het lichaam lag toen al een tijd in het water. Ruim een week na de ontdekking, gaf de politie een foto van de man vrij. Dat leverde niets op.

De universiteit van het Schotse Dundee heeft de reconstructie gemaakt in opdracht van het Nederlands Forensisch Instituut. Het gaat om een relatief nieuwe techniek. De Schotten hebben de 3D-afbeelding gemaakt aan de hand van een CT-scan van de schedel. 

Oogstand

Op het model van de schedel 'tekenen' onderzoekers spieren en daarna de huid, die is opgebouwd uit kleine bolletjes. De oogstand wordt bepaald aan de hand van de oogkas en met de neusopening wordt de neus gereconstrueerd.

Voorheen werd in vergelijkbare zaken vaak een reconstructie van klei gemaakt. Dat was bijvoorbeeld het geval bij het Maasmeisje, het meisje van Nulde en het Heulmeisje.

Volgens het NFI zijn digitale reconstructies nauwkeuriger. Het is niet de eerste keer dat het instituut een computer-reconstructie laat maken. Vorig jaar werd het gezicht van een man nagemaakt die in het water van de Rotterdamse haven was gevonden. Dankzij de reconstructie werd de man geïdentificeerd.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht wijdt vanavond een deel van de uitzending aan de Utrechtse zaak en de digitale reconstructie. Het programma is om 20.30 uur op NPO 1.

Door: Redactie NOS: Foto:  NFI

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.