Geologen vinden sporen van zware inslag 3,46 miljard jaar geleden

Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 16:02

In het noordwesten van Australië zijn sporen ontdekt van een gigantische kosmische inslag. Waar op aarde die inslag precies heeft plaatsgevonden is niet bekend.

Impressie van een inslag van een planetoïde op aarde.

Wel blijkt uit geologisch onderzoek dat onze planeet 3,46 miljard jaar geleden getroffen werd door een planetoïde met een diameter van 20 tot 30 kilometer. Daarbij moet een honderden kilometers grote krater zijn ontstaan. Door de geologische activiteit van de aarde is van zo'n oude inslagstructuur echter niets meer terug te vinden.

Geologen van de Australian National University onder leiding van inslagexpert Andrew Glikson onderzochten boorkernen uit oude afzettingsgesteenten in Marble Bar. Daarin vonden ze kleine glasbolletjes (sferulen), die wijzen op extreem sterke verhitting, zoals die voorkomt bij krachtige meteorietinslagen. Ook de relatieve hoeveelheden van elementen zoals platina, nikkel en chroom in de oude sedimentlagen wijzen in de richting van een kosmische inslag.

Volgens Glikson moet de aarde enkele miljarden jaren geleden geregeld getroffen zijn door planetoïden (op de maan zijn de littekens van dat oerbombardement nog goed zichtbaar), en vormt het handjevol oude inslagen dat tot nu toe is geïdentificeerd slechts het topje van de ijsberg. 'We hebben slechts bewijs gevonden voor zeventien inslagen ouder dan 2,5 miljard jaar, maar het zouden er honderden kunnen zijn', aldus Glikson.

Door Redactie Volkskrant: Govert Schilling/ Allesoversterrenkunde.nl Foto: Australian National University

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.